Jaap Smit begon in 1984 als predikant, maar is na zijn inzet in het bedrijfsleven nu Commisaris van de Koning in Zuid-Holland. | Foto: pr./Dirk Hol
Jaap Smit begon in 1984 als predikant, maar is na zijn inzet in het bedrijfsleven nu Commisaris van de Koning in Zuid-Holland. | Foto: pr./Dirk Hol Foto: pr./Dirk Hol

‘Mensen onderschatten de kracht van het samenzijn’

Geloof & Religie Sassenheim

Sassenheim • Gegrond op de kernwaarden vriendelijkheid, blijdschap, zachtmoedigheid, geduld, trouw, goedheid, vrede en zelfbeheersing én liefde, geloof en hoop wordt op zondag 18 september voor de achttiende keer in Park Rusthoff in Sassenheim de traditionele open lucht Parkdienst gehouden. De oecumenische viering voor alle kerkelijke gezindten markeert het begin van het kerkelijk seizoen en van de jaarlijkse Sassenheimse Oranjefeestweek. Voorgangers dit jaar zijn pastor Hans van Wijk uit Voorhout en de in Oegstgeest wonende voormalig predikant ds. Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. 

Toongevend deze viering is het groot maatschappelijk thema ‘Vrijheid, ruimte met een opdracht’. “Verhalen van échte mensen hebben kracht”, stelt Daniëlle Duivenvoorden van de Parkdienstcommissie. Met Van Wijk én in het bijzonder Smit als geziene persoonlijkheden zet de Parkdienstcommissie in op inspirerende viering, waarbij iedereen welkom is. 

Saamhorigheid

Hoe mooi was het geweest als de feestelijke themaviering daadwerkelijk in september 2020 had plaats kunnen vinden. In het jaar ‘Herdenken 75 jaar bevrijding’. De pandemie belette echter dat elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen bidden. Weliswaar neemt in Nederland het kerkbezoek al jaren af en steeds minder mensen geloven, maar de behoefte aan saamhorigheid en de vraag naar zingeving is enorm gegroeid. Niet eerder is dat zo groot geweest. “Mensen onderschatten de kracht van het samenzijn”, zegt de in 1957 in ’t Harde geboren Jaap Smit, die de laatste vier decennia de individualisering ziet toenemen en de maatschappij verharden. “Het écht samenzijn, dat zijn we aan het kwijtraken.” 

Jonge predikant

Dat mensen in de kerk niet vinden wat zij zoeken en zich niet meer zo gemakkelijk binden noemt hij een beweeggrond. Maar ook dat mensen altijd nieuwsgierig zijn naar nieuw speelt volgens hem een rol. Zelf is Smit op een prettige manier met geloof opgevoed en heeft het hem geholpen in het vinden van zijn levensweg en in het maken van keuzes. Na zijn studies aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Utrecht begon hij in 1984 als jonge predikant in de Protestantse Gemeente Ellecom-De Steeg, waar hij vier jaar stond. Aansluitend was hij van 1988 tot 1992 legerpredikant voor Nederlandse militairen in het Duitse Seedorf en daarna vier jaar predikant in Heemstede.

Ondanks dat Smit dominee een heerlijk en mooi ambt vindt - “je bent een vertrouwenspersoon, het gezicht van de gemeenschap en je mag dicht bij de mensen komen” - en het zijn horizon heeft verbreed, heeft hij altijd het gevoel gehad dit niet zijn hele leven te gaan doen. Hij wil meer zijn dan alleen maar dominee en stapt in 1997 het bedrijfsleven binnen, echter met behoud van theologische bevoegdheden om zo af en toe in kerkdiensten voor te kunnen gaan en goede verhalen te kunnen vertellen. 

Richting geven

Oude Bijbelse verhalen die zijn gekoppeld aan de hedendaagse tijd, maar doen beseffen dat het leven niet alleen draait om het hier en nu én bovenal doen ervaren dat de kerk ook een bron van hoop, troost en inspiratie kan zijn. “Vooral nu is het heel belangrijk dat mensen zich laten voeden door verhalen”, stelt Smit. “Zelf ben ik blij met mijn achtergrond. Met de taal, de metaforen en de rituelen die ik heb meegekregen. Die hebben richting gegeven aan m’n leven om te duiden wat mij in de samenleving te doen staat.” 

Behalve dat het vertellen van verhalen hem voldoening geeft, is het voor Smit evengoed een manier om trouw te blijven aan zichzelf. “Dan heb ik het mezelf weer eens goed vertelt en is het mooi en fijn dat anderen er ook wat aan hebben.” Over zijn verhaal van komende zondag, hult hij zich in stil zwijgen. “Om eens te luisteren naar een goed verhaal, tja dan moeten de mensen maar naar de Parkdienst komen.” 

De oecumenische openlucht Parkdienst in Park Rusthoff begint om 10.00 uur. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Sint Pancratiuskerk. 

Uit de krant