Paul den Hertog is de nieuwe interim-predikant in de Havenkerk én gaat voor in de jaarlijkse parkdienst. | Foto: IL
Paul den Hertog is de nieuwe interim-predikant in de Havenkerk én gaat voor in de jaarlijkse parkdienst. | Foto: IL Foto: Ingrid Langeveld

Paul den Hertog, ooit marktkoopman, nu predikant in de Havennkerk

Geloof & Religie Sassenheim

Sassenheim • Predikant ds. Paul den Hertog staat aan de vooravond van een voor hem wel heel bijzondere viering. Op zondag 17 september gaat de gelauwerde gemeentepredikant - sinds eind vorig jaar benoemd als interim predikant van de Christelijk Gereformeerde gemeenschap Havenkerk Sassenheim - voor in alweer de 19-e traditionele open lucht Parkdienst in Park Rusthoff in Sassenheim. De oecumenische viering is voor alle kerkelijke gezindten als begin van het kerkelijk seizoen en als aftrap van de jaarlijkse Sassenheimse Oranjefeestweek. Dat doet hij samen met pastor Hans van Wijk (geestelijk verzorger van woonzorgcentrum Bernardus). ‘Jezus Christus is het fundament van mijn leven’, zegt Den Hertog. ‘Niets kan mij scheiden van Hem!’.

Door Ingrid Langeveld 

Mensenmens Paul den Hertog, geboren in 1958 in Mijdrecht, ontvangt allerhartelijkst in het Havencafé, de ontmoeting- en gezelschapruimte van de Havenkerk aan de Bijweglaan. Hij schenkt koffie en doet vervolgens openhartig zijn verhaal. “Op mijn zevende, in de derde klas van de lagere school, wist ik al dat ik dominee wilde worden. Vraag me niet waarom. Het zat er gewoon in.” 

Toch duurde het tot zijn dertigste dat hij na zijn studie theologie en tal van allerlei andere baantjes, waaronder marktkoopman, in 1988 zijn eerste gemeente diende: Nieuwe Pekela. Den Hertog begint ietwat ondeugend te lachen. “Weet je wat mijn opa eens zei? ‘Als je dominee wilt worden moet je eerst op de markt hebben gestaan’.” Het is de humorvolle Den Hertog ten voeten uit. Want zo stelt hij overtuigd: “Je moet het leven geproefd hebben. Alle dingen die je meemaakt in je leven helpen je daarin verder. Maar ook ik moet altijd nog dingen afleren en dingen bijleren. Het bepaalt me bij waar het in het leven werkelijk om draait. Bij menig sterfbed heb ik dat mooi gevonden. Alle franje valt weg, van alles waarvan we dachten dat het belangrijk was, interesseert je niks meer en uiteindelijk hou je alleen God over.” 

Predikant ds. Paul den Hertog gaat zondagmorgen 17 september om 10.00 uur voor in de oecumenische open lucht Parkdienst in Park Rusthoff. Iedereen is van harte welkom. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Julianakerk aan de Julianalaan.

Lees het hele interview met Paul den Hertog in De Teylinger van woensdag 6 september.

Uit de krant