De Knip heeft zijn historische naam weer terug | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Het informatiebord wordt onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. | Foto: pr.
Het informatiebord wordt onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

De Knip heeft zijn historische naam weer terug

  Historie

Voorhout • De speelplaats op de hoek van de Dinsdagse Wetering en Schoonoord heet sinds zaterdag 23 september Speelplaats De Knip. Een informatiebord met deze naam is tijdens Burendag feestelijk onthuld door drie generaties Warmerdam: Henk, Patrick en Thijs. Ook de broer van Henk Warmerdam, Joop was aanwezig en hielp een handje.

De familie Warmerdam zijn nazaten van de laatste bewoners van boerderij De Knip, die hier eeuwenlang heeft gestaan. Henks zoon Patrick en kleinzoon Thijs wonen vlakbij de speeltuin en zijn er veel te vinden.

De speelplaats is vijf jaar geleden grondig opgeknapt. Sindsdien zorgen enkele buurtbewoners in samenwerking met de gemeente voor het beheer en onderhoud. Op burendag heeft de buurt de krachten verenigd en gezamenlijk wat extra klussen geklaard: er zijn struiken verwijderd, een informatiebord geplaatst en stapstenen. Zo kan Speelplaats De Knip weer een tijdje mee.

Op zoek naar informatie

'De Knip' is de oude naam van de Dinsdagse Wetering toen op deze plek nog water liep. In 1968 is de Knip gedempt en werden de huizen gebouwd. Voor het bord zijn bewoonsters Antoinette Breedijk en Marlies van Werkhoven samen op zoek gegaan naar informatie, verhalen en foto's van De Knip.

Marlies van Werkhoven woont in de Dinsdagse Wetering. "Het idee is ontstaan met een oproep hoe we de leefomgeving in de buurt nog beter kunnen maken. Wij kwamen hier wonen en mijn schoonvader zei gelijk, nu woon je op De Knip. Toen had ik geen idee wat dat inhield. Kort geleden zag ik op internet een oude foto van grazende koeien aan de waterkant, precies op de plek waar nu het speeltuintje is. Als we nou eens een bord maken met foto's van toen en nu, dacht ik en schreef het idee op."

'Hoezo De Knip?'

Antoinette was gelijk enthousiast. "Toen we vijf jaar geleden de speelplaats helemaal hebben opgeknapt, zei iemand tegen mij: Waarom noem je het niet De Knip? Hoezo, dacht ik toen. We zijn op zoek gegaan naar de historie van De Knip. Zo kwamen we er achter dat dit een heel oud en belangrijk stukje Voorhout is geweest. Ik speurde het internet af op zoek naar nog meer oude foto's en afbeeldingen. Ik heb met buren en oudere bewoners gesproken, die persoonlijke herinneringen hebben aan die tijd."

Historische plek

Het resultaat van de inspanningen is een fraai informatiebord dat tot stand is gekomen met medewerking van verschillende buurtbewoners, de Historische Kring Voorhout, de gemeente Teylingen en het Oranjefonds.

Het bord staat op een historische plek: De Knip: waar ooit het water van de Dinsdagse Wetering en de Haarlemmertrekvaart samen kwamen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>