Pater Henk Vergouwen werd twee jaar lang vermist. | Foto: pr.
Pater Henk Vergouwen werd twee jaar lang vermist. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV herdenkt vliegende pater

Historie

Voorhout • De Historische Kring Voorhout (HKV) besteedt in de laatste uitgave van het tijdschrift Dwars Op uitgebreid aandacht aan het levenswerk van dorpsgenoot pater Henk Vergouwen. Hij was de eerste piloot van de missie vliegdienst, maar verdween in Papoea Nieuw Guinea.

Zestig jaar geleden maakten drie paters Franciscanen zich op om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Nederlands Nieuw-Guinea. De bevolking leeft daar dan nog in een andere wereld met hun stenen bijlen, strijd en incidenteel nog met het snellen van koppen. Missionarissen en zendelingen proberen hen te bereiken om de bijbel, maar ook medicijnen en moderne hulpmiddelen beschikbaar te maken. De dorpen liggen vele dagmarsen diep in het moeilijk doordringbare oerwoud. Goederen worden met de grootst mogelijke moeite aangevoerd. In de vijftiger jaren wordt een missie vliegdienst (MILUVA) opgericht en de Voorhoutse pater Edmar (Henk) Vergouwen is hier een eerste piloot. Gevlogen wordt met een Cessna waarmee zo'n 350 kilogram vracht vervoerd kan worden. In veertig minuten kan een afstand overbrugd worden waar eerder tien tot veertien dagmarsen nodig zijn.

In Voorhout wordt om financiële bijdragen gevraagd om dit vliegbedrijf op poten te zetten en te houden. Pater Vergouwen wordt hier een bekende naam.

Op 27 april 1963 verdwijnt pater Vergouwen. Hij is met zijn vliegtuigje verongelukt in het Sterrengebergte van Nieuw-Guinea. Pas twee jaar later wordt het vliegtuigwrak gevonden. Dan pas kan zijn lichaam geborgen worden en begraven. Zijn overlijden maakt grote indruk in Voorhout. Er wordt geld ingezameld voor een kerkklok om zijn herinnering levend te houden. Deze klok hangt nu in een kerkje te Wamena in de Baliemvallei op Nieuw-Guinea.

Uit de krant