Tijdens de Open Monumentendag 2017 onthulde Herman Boerhaave samen met onder andere burgemeester Carla Breuer een informatiebord bij kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. | Foto: archief/Willemien Timmers
Tijdens de Open Monumentendag 2017 onthulde Herman Boerhaave samen met onder andere burgemeester Carla Breuer een informatiebord bij kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. | Foto: archief/Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

In de voetsporen van Herman Boerhaave met nieuwe fiets- en wandelroute

Historie

Regio • Het heeft 350 jaar geduurd, maar nu is die er dan eindelijk; de Boerhaaveroute. Voortaan kunnen fietsers en wandelaars in de voetsporen treden van Herman Boerhaave, de arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker, die zijn stempel heeft gedrukt op deze regio.

Precies 350 jaar geleden werd Boerhaave geboren. 2018 is daarom een mooi jaar om de Boerhaaveroute te onthullen. De Boerhaaveroute krijgt de officiële naam: 'Van de wieg tot het graf: langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave'. De veelzijdige Boerhaave is namelijk een historisch figuur en zo krijgt hij het eerbetoon, dat hij verdient. "De wandel- en fietsroutes tussen Leiden en Voorhout, die we met de Boerhaaveroute realiseren, zullen een stimulans zijn voor het toerisme in deze regio. Later volgt ook nog een Boerhaaveroute op dit traject, die over het water kan worden afgelegd. Hiervoor worden wellicht nog aanlegplaatsen gerealiseerd," schrijft Dorpsmarketing Oegstgeest, initiatiefnemer van het opzetten van de route. 

Overbosch en Boerhaavetuin

Wie de Boerhaaveroute volgt, maakt kennis met een brede variatie aan historische en natuurlijke plekken. Van de Hortus Botanicus en het Boerhaavemuseum in Leiden, naar Kasteel Oud-Poelgeest en museum Corpus in Oegstgeest, tot aan het Overbosch en de Boerhaavetuin in Voorhout.

Officiële ingebruikname

Op zondag 10 juni wordt de Boerhaaveroute officieel in gebruik genomen. Dit gebeurt in drie 'etappes': om 10.00 uur wordt de Boerhaaveroute tussen Voorhout en Oegstgeest 'ten doop gehouden' in de Boerhaavetuin in Voorhout, om 12.00 uur volgt de onthulling van de Boerhaaveroute tussen Oegstgeest en Leiden en om 14.00 uur vindt de officiële ingebruikname van de Boerhaaveroute tussen Leiden en Voorhout plaats in de Hortus Botanicus / het Boerhaavemuseum.

Regionale marketing

De Boerhaaveroute is opgezet door Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met de regionale marketingorganisaties en met medewerking van de beheerders van het werk, de huizen en tuinen langs de Boerhaaveroute. De route is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Het Boerhaavehuis Voorhout, Stichting Osger Support, Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest en de Stichting Vrienden van het Overbosch te Voorhout.

Uit de krant