Broeders en Boerhaave bij Open Monumentendag Voorhout | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft uitleg aan de aanwezigen. | Foto: Esther Luijk
Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft uitleg aan de aanwezigen. | Foto: Esther Luijk (Foto: Esther Luijk)
Voorhout

Broeders en Boerhaave bij Open Monumentendag Voorhout

  Historie

Voorhout • Voor de derde achtereenvolgende keer is er in Voorhout, onder auspiciën van de Historische Kring Voorhout (HKV), een Open Monumentendag. Op vijf locaties staat de geschiedenis van Voorhout centraal. De monumenten zijn geopend op zondag 9 september van 12.00 tot 16.30 uur.

BNS (Rijnsburgerweg 4)

De HKV is verheugd dat Algemeen Overste Broeder Theo Blokland dit jaar opnieuw toestemming heeft gegeven voor de openstelling van het in zovele opzichten unieke museum van de Buitenplaats Nieuw Schoonoord (BNS). Het museum geeft een speciale kijk op de geschiedenis van de Broedercongregatie Onze Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Een geschiedenis van Indonesië, Canada en China toe. Daarnaast geeft de collectie een bijzondere aandacht aan de Bisschoppelijke Nijverheidsschool, de huidige Katholieke Technische School die onderdeel is van het Teylingen College met ambten als bakker, boekdrukker, timmerman, smid en textielbewerking. Meesterwerken van toenmalige leerlingen worden tentoongesteld. Broeder Blokland zal zelf een aantal keren een korte lezing houden.

St. Bartholomeuskerk (Herenstraat 47)

De Bartholomeuskerk heeft haar geheimen. Bijna ieder pastoor heeft wel zijn handtekening op het gebouw achtergelaten en daar willen we de bezoekers graag op wijzen, zo stellen Richard Kuijten, Ton Oostdam en John Bakker. Deze HKV-bestuursleden kennen de weg in dit prachtige kerkgebouw en geven een leerzame en ontdekkende rondleiding. Speciaal is voor de Open Monumentendag een nieuwe gratis brochure over de Bartholomeuskerk uitgebracht. Ook is uitvaartonderneming Teylingen aanwezig om bezoekers te informeren over rituelen en gebruiken rondom overlijden in vroegere tijden en heden.

Het Boerhaavehuis en -tuin (Kerkweg 11, via Herenstraat/Kerkplein)

Alleen vandaag zijn in de tuinkamer van het Boerhaavehuis, de pastorie van de Kleine Kerk, afbeeldingen te bezichtigen van bekende schilderijen van Herman Boerhaave zoals deze onder meer in het bezit zijn van het Boerhaavemuseum in Leiden en het Mauritshuis in Den Haag. Ook zijn er unieke memorabilia aanwezig. Deze wereldberoemde medicus, anatoom, scheikundige en botanicus is op 31 december 1668, 350 jaar geleden, in Voorhout geboren.

De Kleine Kerk (Dr. Aletta Jacobslaan 9)

De beroemdste Voorhouter aller tijden, Herman Boerhaave, is op 1 januari 1669 door zijn vader, de predikant Jacobus Boerhaave, gedoopt. Een film laat de ontstaansgeschiedenis van dit monumentale kerkgebouw zien. Tevens ligt er ter inzage het boek van het bezoek van Koningin Wilhelmina.

Kenniscentrum HKV (Bonekruidstraat 13)

De tentoonstelling over Herman Boerhaave (1668-1738) is te bezoeken. Ook kunnen bezoekers de vele historische voorwerpen, die in de afgelopen 20 jaar zijn gekregen, verzameld of aangekocht bezichtigen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>