Echte Warmonders, waar komen ze eigenlijk vandaan? | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Een aantal bijzondere Warmonders uit het verleden worden kleurrijk beschreven. | Foto: pr.
Een aantal bijzondere Warmonders uit het verleden worden kleurrijk beschreven. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Warmond

Echte Warmonders, waar komen ze eigenlijk vandaan?

  Historie

Warmond n Het thema van deze editie van Open Monumentendag is 'In Europa'. Dat is een prima aanleiding om eens te kijken naar echte Warmonders. Dat dit begrip zo zijn beperkingen heeft, is te lezen in het boekje van dit jaar Echte Warmonders, waar komen ze vandaan? Het boekje laat zien, dat veel van de bekende Warmondse families oorspronkelijk uit andere streken van Nederland komen, of zelfs uit andere delen van Europa.

Een aantal bijzondere Warmonders uit het verleden en de belangrijkste Warmondse families worden kleurrijk beschreven. Zo ontstaat een levendig beeld van de voortdurende verplaatsing van mensen en gezinnen en blijkt Warmond al heel lang een smeltkroes van migranten, culturen en religies te zijn.

Tentoonstelling

Aanvullend op het boekje is een kleine tentoonstelling ingericht in de Oude School bij de pomp over 'Warmonders in Europa'. De tentoonstelling beschrijft een aantal mensen, instituten en bedrijven, die op een of andere manier iets met Warmond en Europa te maken hebben of hebben gehad.

Sound of Warmond

In de PKN-kerk wordt op zaterdag vanaf 10.30 uur de Sound of Warmond georganiseerd, een gevarieerd muzikaal programma met concerten, om 13.00 uur Open Podium en om 14.30 uur: Prinses Serena en de Eenhoorn, een muzikale familievoorstelling voor jong en oud.

Molens en rondvaart

Ook dit jaar zullen de Broekdijkmolen (alleen zaterdag) en de Zwanburgermolen voor het publiek geopend zijn. Met een gratis rondvaart op salonboot de Heere Schouten is deze laatste molen bereikbaar. Start vanaf de overkant van de gemeentehaven.

Op buitenplaats Vroenhof kunnen bezoekers een rondwandeling maken langs de bijzonder bomen en hapjes en drankjes uit de eigen tuin proberen bij de proeverij. In de RK-kerk tenslotte zijn het zilver en relikwieën te bewonderen (alleen zaterdag). De algemene openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.

Het boekje met programma is vanaf zaterdag 1 september verkrijgbaar bij de VVV op de gemeentehaven of te downloaden van www.zwanburgerroute.nl en www.warmondaandekaag.nl.

Matinee door nieuwe stichting KEW

De tweede dag van Open Monumentendag, zondag 9 september, staat in het teken van de prestatie van de Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond. Vanaf 16.00 uur is in de Protestantse kerk (Herenweg 82) het matinee, met een gevarieerd programma van het Collegium Musicum Leiden. Er zijn onder andere optredens van Eli van der Bent en Alex Svhwartz (orgel), Willem Kroese (gitaar), strijktrio Trio Sorelli, Marloes van Stormbroek en Otar Taktakishvilli (sonate voor fluit en piano) en Lotte Kokkedee en Willem Kroese (zang).

De toegang bedraagt 12,50 euro. Vrienden van de stichting betalen 10 euro. De andere twee concerten van dit jaar zijn op zondag 28 oktober en zaterdag 8 december. Meer informatie hierover op www.stichtingvriendenKEW.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>