Jos Warmenhoven (rechts) van Stichting Het Boerhaavehuis en Gertjan Poot van College van Kerkrentmeesters van De Kleine Kerk van Protestantse Gemeente Voorhout tonen het doopregister van Hermannus Boerhaave. | Foto: pr.
Jos Warmenhoven (rechts) van Stichting Het Boerhaavehuis en Gertjan Poot van College van Kerkrentmeesters van De Kleine Kerk van Protestantse Gemeente Voorhout tonen het doopregister van Hermannus Boerhaave. | Foto: pr. Foto: pr.

Origineel doopregister Boerhaave naar museum

Historie

Voorhout • Voor het eerst in zijn bestaan bivakkeert het 350 jaar oude -originele- doopregister van de op 31 december 1668 in Voorhout geboren en wereldwijd befaamde Leidse wetenschapper, arts, hoogleraar botanie, genees- en scheikunde én anatoom Hermannus Boerhaave -tijdelijk- buiten de dorpsgrenzen van Voorhout…, in Leiden welteverstaan. Aanleiding is de bijzondere overzichtstentoonstelling 'Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap', die vanaf vrijdag 30 november tot en met zondag 1 september 2019 in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is te aanschouwen.

Op donderdag 8 november had strikt vertrouwelijk het beveiligd transport van het uiterst waardevolle document plaats. "Dit wordt hét topstuk in de tentoonstelling", uit conservator Tim Huisman van het museum uitzinnig van vreugde zijn enthousiasme. "Al jarenlang zijn de contacten tussen het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en Stichting Het Boerhaavehuis goed", zegt bestuurslid Jos Warmenhoven van Stichting Het Boerhaavehuis.

Topstukken

Goedgeluimd vertelt Warmenhoven over de prachtige collectie schilderijen die door de tijd in het Boerhaavehuis is ontstaan en over de expositie van Boerhaave die de voorbije Open Monumentendagen in het weekend van 8 en 9 september drommen bezoekers trok onder wie Huisman. Buitengewoon was de interesse van de conservator voor het doopregister dat eigendom is van De Kleine Kerk van de Protestantse Gemeente. "Huisman liet toen weten de doopakte van Boerhaave als een van de 'topstukken' -naast het gerestaureerde schilderij met een portret van de familie Boerhaave -geschilderd door kunstschilder Aert de Gelder en afkomstig uit het Rijksmuseum Amsterdam- in de tentoonstelling gewijd aan Hermannus Boerhaave te willen hebben", ontrafelt Warmenhoven het initiatief.

Beveiligde archieven

Het College van Kerkrentmeesters van De Kleine Kerk van Protestantse Gemeente Voorhout (PGV) stemde -tot groot genoegen van de stichting- in met bruikleen van het waardevolle document aan het Rijksmuseum Boerhaave in. Wel bekent Warmenhoven dat de speurtocht naar het 350 jaar oude geschrift, die hij samen met Gertjan Poot van de PGV in de beveiligde archieven van de gemeente Teylingen deed, enige tijd vergde. "Gelukkig kende ik de buitenkant van het ruim vier eeuwen oude doopboek. Dat vergemakkelijkte het zoeken enigszins."

Voor het grote publiek

Zowel Warmenhoven als Poot zijn content met de bekendheid die het doopregister straks onder een groot publiek gaat genieten. "Vrijwel niemand heeft het originele register, waarin dominee Jacobus Boerhaave van de voormalige Hervormde Gemeente zijn zoon Hermannus op 1 januari 1669 als dopeling in De Kleine Kerk aantekende, ooit gezien. Hoe leuk en bijzonder is het dan dat dit nu tot de mogelijkheid behoort."

Uit de krant