Logo deteylinger.nl
Auteur Joep Derksen overhandigt het eerste Veteranenboek Teylingen aan burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen
Auteur Joep Derksen overhandigt het eerste Veteranenboek Teylingen aan burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)

Veteranenboek Teylingen: 'Kippenvel en ontroerend'

  Historie

Teylingen • Nadat de Voorhoutse auteur Joep Derksen al eerder een veteranenboek in Nieuwkoop en Lisse had uitgebracht is nu het 'Veteranenboek Teylingen' van 1940 tot 2020 van zijn hand verschenen. Op vrijdag 26 april ontving burgemeester Carla Breuer officieel het eerste exemplaar uit handen van de schrijver.

Door Piet van Kampen

Burgemeester Breuer was te gast in het Veteranencentrum in Sassenheim, waar 32 veteranen, 30 mannen en twee vrouwen van diverse leeftijden, aanwezig waren en in verschillende landen streden zoals Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, Cambodja en Bosnië. De burgemeester verklapte dat ze de verhalen vooraf al even had mogen lezen. "Kippenvel en ontroerend, een boek dat ook de kinderen en kleinkinderen van de veteranen zouden moeten lezen." Niet alleen zij, maar Breuer doelde ook op de jeugd in het algemeen. "Het moet overgedragen worden aan onze kinderen." In haar voorwoord in het boek: "Het zijn verhalen over onderlinge kameraadschap en verantwoordelijkheid. Over gemis, verlies en troost. Over onmacht en trots. En over het leven na de missie."

Heel bijzonder

Teuntje van Delft, voorzitter van de Stichting Zinsnede, waar Derksen ook bestuurslid van is, leidde de bijeenkomst in. Zij prees de schrijver, die er heel veel uren aan heeft besteed. "Het is een heel bijzonder boek, waarin veteranen nu hun oorlogsverleden met anderen willen delen. Ik voel gewoon dat er een stuk geschiedenis achter zit. Sommigen dachten 'moet ik dat nu allemaal vertellen? Er zijn zoveel mensenlevens verloren gegaan.' Ik ben u allen dankbaar dat u uw verhalen met ons hebt willen delen."

Belofte

Tijdens een ontmoeting met burgemeester Breuer liet deze aan Derksen weten na Lisse ook graag een veteranenboek over Teylingen wilde hebben. Ondanks wat financiële hobbels in de weg beloofde de schrijver dat het er zou komen. Met een financieel ruggensteuntje van de gemeente en het Coöperatiefonds van Rabobank Bollenstreek is het er gekomen. De auteur vertelt: "Dankzij tips van dorpsgenoten uit Sassenheim, Voorhout, Warmond en contacten tijdens de Veteranendag van vorig jaar heb ik de mensen kunnen benaderen. Mijn doel was om een inkijk in de belevingswereld van oorlogsveteranen te krijgen. Zij streden voor de veiligheid van miljoenen mensen. Ieder verhaal, met foto's, staat op zich en is uniek."

Veteranenboek Teylingen bevat 142 pagina's en is te koop bij Boekhandel Wagner in Sassenheim, Primera in Voorhout en Boek Kado en Zo in Warmond. De prijs bedraagt 12,50 euro.

Meer berichten