Logo deteylinger.nl
De HKV gaf onder andere een gastles aan groep acht van de Antoniusschool. | Foto: pr.
De HKV gaf onder andere een gastles aan groep acht van de Antoniusschool. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Historische Kring in klas over 'In vrijheid kiezen'

  Historie

Voorhout • Nederland herdenkt op 4 mei de slachtoffers van oorlogsgeweld en op 5 mei vieren we vervolgens onze vrijheid. Het thema dat dit jaar door het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt voorgesteld is 'In Vrijheid Kiezen'. Met dit motto in gedachten hebben vrijwilligers van de Historische Kring Voorhout (HKV) vorige week gastlessen verzorgd voor de groepen acht van de Voorhoutse basisscholen.

Aan bijna tweehonderd leerlingen is verteld wat de Tweede Wereldoorlog betekende voor hun grootouders en overgrootouders die in Voorhout woonden. Vanaf de mobilisatie in 1939, die in een aantal aspecten ontwrichtend was voor het dorp omdat leerkrachten, dokters en andere essentiële beroepen onderbezet raakten. Maar ook de Duitse inval waarbij het nabijgelegen vliegveld Valkenburg het zwaar te verduren kreeg en waarbij ook enkele Voorhoutse slachtoffers te betreuren zijn.

De bezettingstijd kenmerkte zich met allerlei beperkingen. Spertijd, verduisteringen, oproepen voor werkzaamheden voor de bezetter of transport naar Duitsland om daar in de industrie te werken. Ook daarbij vielen Voorhoutse slachtoffers. Onderduiken was een manier om aan deze 'Arbeitseinsatz' (tewerkstelling, red.) te ontkomen, een weg die door menig Voorhouter gekozen werd. Ons koperen geld werd in beslag genomen om gebruikt te worden voor granaathulzen en kogels. De klokken in de kerken, de BNS en in het raadhuis werden met hetzelfde doel gevorderd. Zelfs de brandweerauto, de trots van het Voorhoutse korps, werd in beslag genomen en ging dienstdoen in het Duitse Detmold. In een speciale 'Dwars Op Junior' staat een stuk Voorhoutse oorlogsgeschiedenis beschreven. De groep acht leerlingen hebben allemaal na de gastles een exemplaar van dit tijdschrift meegekregen.

Herdenking

Op 4 mei vindt om zeven uur 's avonds de gemeentelijke herdenkingsplechtigheid plaats in de Bartholomeuskerk, gevolgd door de plaatselijke dodenherdenking om 20.00 uur op het Raadhuisplein. Daarbij zullen leerlingen van groep acht van de Andreasschool dit jaar een belangrijke rol spelen.

De Historische Kring Voorhout (HKV) verzorgde voor het derde jaar deze gastlessen en hoopt dit ook volgende jaren te kunnen doen. Daarbij zal de herdenking en viering in 2020 een speciaal karakter krijgen, omdat het dan 75 jaar geleden is dat we bevrijd zijn. Hiervoor wordt momenteel samen met de Oranjevereniging Voorhout (OVV) een programma samengesteld.

Meer berichten