Leerlingen actief betrokken bij viering 75 jaar Bevrijding | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pr
Voorhout

Leerlingen actief betrokken bij viering 75 jaar Bevrijding

  Historie

Voorhout • Op 5 mei 2020 viert Nederland dat het 75 jaar geleden is dat we bevrijd zijn. Dat gebeurde toen weliswaar voor verschillende gebieden op verschillende data, maar de Duitse capitulatie werd op 5 mei 1945 in Wageningen getekend. In het hele land wordt dat uitgebreid gevierd, maar niet nadat de slachtoffers van oorlogsgeweld op 4 mei zijn herdacht. In Voorhout zijn de plannen voor de herdenking en de viering van de bevrijding volgend jaar in blauwdruk gereed. Daarbij hebben de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) de handen ineen geslagen voor een gezamenlijke activiteit. Er zijn daarnaast nog eigen plannen en er is ook een bijdrage van de plaatselijke Rotary voorzien.

De bouwstenen voor de gebeurtenissen zijn daarmee bekend en op donderdag 27 juli is een bescheiden begin gemaakt met het fundament voor een van de geplande activiteiten. In een project worden de leerlingen van de lokale basisscholen bij de herdenking en bevrijding betrokken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt dat vrijheid de moeite waard is en vraagt met name om de bevatting van vrijheid door te geven. OVV en HKV vinden het erg belangrijk om de jeugd te informeren en hen bewust te maken van wat onvrijheid betekent en dat iedereen dankbaar voor de vrijheid moet zijn.

Exposities

In de groepen zeven van de basisscholen wordt een voorbereidende gastles over oorlog en vrijheid gegeven. Daarna wordt onder leiding van een ervaren kunstenaar klassikaal gewerkt aan het maken van tekeningen, schilderijen, collages of andere kunstuitingen die de emotie rond herdenking, bevrijding en vrijheid weergeven. De creaties van de leerlingen worden tentoongesteld in etalages en winkels van de Voorhoutse winkeliers. Die expositie is van medio april tot medio mei. De leerlingen van groep acht van de basisscholen gaan verhalen of gedichten schrijven onder begeleiding van een ervaren dichter en schrijver. Ook deze worden door de middenstand geëxposeerd worden.

Bijdrage kindergemeenteraad

Aan de kindergemeenteraad is een bijdrage gevraagd voor de kosten van materialen zoals verf, kwasten, canvas en schilderlijsten. Na uitgebreide discussies en meerdere stemmingen heeft de kindergemeenteraad afgelopen donderdag een bedrag van 165 euro toegekend voor dit project. Daarmee is een basis gelegd en kunnen OVV en HKV verder met organisatie en financiering van de viering van 75 jaar bevrijding.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>