Bijzondere vondst tekening graftombe Jacoba van Beieren | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De ruïne van Teylingen.
De ruïne van Teylingen. (Foto: PR)
Voorhout

Bijzondere vondst tekening graftombe Jacoba van Beieren

  Historie

Voorhout • Erfgoed Leiden en Omstreken heeft tijdens de voorbereidingen voor Museumnacht 2019 een bijzondere ontdekking gedaan. In het archief vonden ze vier tekeningen van de graftombe van Jacoba van Beieren, die in Den Haag heeft gestaan. De gravin woonde enige tijd op Slot Teylingen, de huidige Ruïne, en overleed daar op 35-jarige leeftijd aan tuberculose.

De inmiddels verdwenen tombe stond in de grafelijke kapel op het Haagse Binnenhof. Jacoba van Beieren werd daar in 1436 bijgezet. Haar grootvader graaf Albrecht I van Beieren had de tombe laten bouwen voor zijn vrouw (en de oma van Jacoba), Margaretha van Brieg.

Archief

De tekeningen van het ontwerp verdwenen ook al vrij snel. Tot vorig jaar, zo valt te lezen op de website van Erfgoed Leiden: "Het behoorde tot een groep van vier afbeeldingen die in 1901 door stadsarchivaris Charles Dozy aan het archief werd nagelaten. Alle vier werden in 1907 beschreven als voorstellingen uit de kerk van Koudekerk aan den Rijn. Met deze vondst zijn twee afbeeldingen geïdentificeerd als objecten uit de Haagse hofkapel, waaronder de tombe van Jacoba van Beieren."

Het hele verhaal lezen? Klik dan hier om naar de website van Erfgoed Leiden en Omstreken te gaan. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>