Afbeelding

Geschilderde stoeptegels in de Herenstraat

Historie Voorhout

Voorhout • De Oranjevereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) werken aan meerdere projecten in verband met de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei. Een daarvan is het plaatsen van speciale stoeptegels in de Herenstraat. Op die manier komen zoveel mogelijk mensen in contact met de boodschappen die de tegels uitdragen.

De stoeptegels zijn onderdeel van een van de projecten waarin lokale en regionale kunstenaars aan de slag gaan met de groepen zeven en acht van de basisscholen in Voorhout. Met de leerlingen van groep acht worden verhalen en gedichten geschreven die betrekking hebben op de verschrikkingen van de oorlogsperiode en de vrijheid die we sinds 1945 mogen genieten.

Vertel het met kunst

De jongeren van groep zeven maken kunstwerken onder leiding van kunstschilders. Met kunst kan een verhaal worden verteld en een boodschap overgebracht. Met dit project wordt de jeugd gevraagd om na te denken over de oorlog en de onvrijheid die dat met zich meebracht. Maar ook over de mogelijkheden en kansen van het leven in vrijheid. Met behulp van internet kan nu kennis genomen worden van alles wat van interesse is en contacten gelegd worden met wie je maar wilt. Klasgenoten die recent uit een oorlogsgebied gevlucht zijn maken dat bewustzijn nog indringender.

Antoniusschool

Op de Antoniusschool is onder leiding van Sonja van Egmond gekozen voor het beschilderen van stoeptegels. Na een korte inleiding is de jongeren gevraagd om een sleutelwoord te kiezen met betrekking tot oorlog of vrede. Om deze woorden te vertalen naar beeld is door de kinderen nagedacht over bijpassende symbolen. Daarna is er eerst een schets gemaakt. Tijdens een volgend lesuur zijn de schetsen omgezet in schilderingen op tegels. De beperkingen van de vierkante tegel vragen soms om een uitsnede van een beeld, waardoor de boodschap ook krachtiger kan worden.

Medio april

De beschilderde stoeptegels zullen medio april in de Herenstraat geplaatst worden. Daarmee zal een herinnering aan de oorlogsjaren en de wens dat zich die nooit meer zullen herhalen, zichtbaar zijn voor elke voorbijganger.

Uit de krant