Herdenkingstijdschrift 'Opdat We Niet Vergeten' in de bus bij alle Voorhouters | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Voorhout

Herdenkingstijdschrift 'Opdat We Niet Vergeten' in de bus bij alle Voorhouters

  Historie

Voorhout • De komende dagen wordt bij alle woningen in Voorhout een bijzonder tijdschrift bezorgd. Het is een speciale uitgave van het tijdschrift Dwars Op, dat normaal gesproken drie keer per jaar alleen bezorgd wordt bij de leden van de Historische Kring Voorhout (HKV).

Deze keer is er een uitgave waarin in het kort de geschiedenis beschreven staat van de, voor zover bekende, negenentwintig oorlogsslachtoffers die bij hun leven een binding met Voorhout gehad hebben. Op het monument staan op het Raadhuisplein alleen de namen van de slachtoffers die ten tijde van hun overlijden in Voorhout woonden. Maar veel meer personen verloren hun leven. Geboren in Voorhout, maar elders wonend toen ze slachtoffer werden ven het geweld. Ook slachtoffers die niet in Voorhout geboren zijn, maar hier wel hun jeugd hebben doorgebracht. En in enkele gevallen van mensen die hier noch geboren zijn en noch gewoond hebben, maar op het grondgebied van de voormalige gemeente Voorhout zijn omgekomen.

Sommigen waren niet eens ‘in gevecht’ – al streed in die tijd iedereen in zekere zin voor de eigen vrijheid. Anderen kwamen op voor de vrijheid van allen en moesten die moed met de dood bekopen. Deze verhalen laten ons zien hoe kostbaar vrijheid is. Hoe gewone mensen gebukt gingen onder de onderdrukking. En hoe hun leven zomaar een noodlottige wending kon nemen.

Herdenkingen afgelast

Met de crisis waarin we momenteel verkeren, krijgen degenen die hun leven gaven tijdens de bezetting en de strijd om onze vrijheid helaas niet de aandacht die ze verdienen. Vrijwel alle activiteiten rondom 75 jaar herdenking en bevrijding zijn op een laag pitje gezet of afgelast. 

OVV helpt

Door onder meer de hulp van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) kan deze Dwars Op toch op een verantwoorde manier worden verspreid. Zo wordt er recht gedaan aan het ultieme offer dat deze slachtoffers van oorlog en geweld gebracht hebben. 

Het tijdschrift heeft ook daarom de veelzeggende titel ‘Opdat We Niet Vergeten’ meegekregen. Het wordt komende week in een oplage van ruim 7000 stuks rondgebracht.

Online

Vanaf het eerste weekend van mei zal deze Dwars Op ook digitaal in te zien zijn. Op de website https://www.hkv-voorhout.nl/publicaties/do-inzien kan dan ook de korte geschiedenis van de slachtoffers gelezen worden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>