Stichting Oud Sassenheim waakzaam bij bomenkap Park Rusthoff | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
De rode loper bij de ingang, gezien vanuit Park Rusthoff richting de Hoofdstraat.
De rode loper bij de ingang, gezien vanuit Park Rusthoff richting de Hoofdstraat. (Foto: pr.)
Sassenheim

Stichting Oud Sassenheim waakzaam bij bomenkap Park Rusthoff

  Historie

Sassenheim • Het plan van stichting Beheer Park Rusthoff om acht bomen te kappen aan de rode loper bij de ingang van de hoofdentree van Park Rusthoff heeft niet alleen bij veel Sassenheimers, maar ook bij de stichting Oud Sassenheim (SOS) de wenkbrauwen doen fronsen. De SOS is in contact getreden met de beheerder van Park Rusthoff en de gemeente. De bomenkap van de acht linden is nog niet aan de orde. De aanvraag is nog niet compleet en moet ook ter advisering voorgelegd worden aan de erfgoedcommissie van de gemeente.

Er worden hoge eisen gesteld aan de aanvraag omdat het park een gemeentelijk monument is. Daar is de beheerder van Park Rusthoff zich ook bewust van. De bomen vormen nu geen gevaar. De SOS zal hameren op een uitvoerig bomenonderzoek.

Appartementencomplex

De alertheid van de SOS wordt ingegeven door de recente geschiedenis van het park. Residence Rusthoff, gelegen aan het park naast de rode loper, is nu bijna voltooid. Tegen de komst van dit appartementencomplex heeft de SOS zich destijds fel verzet, met name omdat in eerste instantie een niet passend gebouw werd voorgesteld dat zich ook nog uitstrekte over een strook grond van het park. SOS-voorzitter Alfred Pop: “We moesten toen echt wel aan de bel trekken. Gelukkig heeft de bouwer, mede door druk uit de politiek, het ontwerp toen ingetrokken”.

Eerst afwachten

De SOS-voorzitter hoopt dat het nu niet zover hoeft te komen. De voorgenomen bomenkap voedt de gedachte dat het te maken heeft met Residence Rusthoff, zo schrijft voorzitter Pop. "Uit een eerste consultatie blijkt dat dat niet direct het geval is. De SOS gaat dat verder onderzoeken en wacht nu eerst het nieuwe ontwerp van de rode loper en het herbeplantingplan af. Een historisch onderzoek hoort daar onderdeel van te zijn."

Totaalplaatje

De levensverwachting van de huidige bomen is belangrijk, maar Pop stelt ook dat het ook kan gaan om het totale plaatje. De SOS is het met de beheerder van Park Rusthoff eens dat het gebied aan een renovatie toe is. Of de oude linden daarbij moeten sneuvelen is voor de SOS nog een vraag. “Nu lijkt de rode loper op een stuk gatenkaas door de reeds gekapte bomen. Dat is niet fraai en als het geheel onderhanden wordt genomen moet je dat aspect wel meenemen”, aldus Pop, die fasering ook nog niet zo’n slechte optie vindt.

Overleg

De SOS wacht tot de documentatie voor de erfgoedcommissie compleet is en zal daarin haar advies uitbrengen. Ondertussen hoopt de SOS op goed overleg met de beheerder van het park: “In feite hebben beide stichtingen het beste voor met het park. We hebben grote waardering voor alle vrijwilligers daar”. De SOS is afgelopen week meerdere malen benaderd door verontruste Sassenheimers. “Begrijpelijk”, aldus de SOS-voorzitter: “Het is de vertrouwde entree van het park die zo’n zeventien jaar geleden is aangelegd bij de laatste revitalisering tussen de reeds bestaande rijen lindebomen van meer dan honderd jaar oud”.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>