Rijksmonumentenschildje voor molen Hoop Doet Leven
Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Voorhout

Rijksmonumentenschildje voor molen Hoop Doet Leven

  Historie

Voorhout • De Nationale Molendagen waren in het weekend van 9 en 10 mei gepland. Het is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis die veel bezoekers trekt. Door de geldende maatregelen rond de pandemie mogen de molens echter geen bezoekers ontvangen. Bij de molen Hoop Doet Leven, aan de Elsgeesterweg nabij de trekvaart in Voorhout, was er toch een klein feestje. 

In 2019 hebben de cultuur historische organisaties in Teylingen de handen ineen geslagen en besproken welke gezamenlijke activiteiten ontwikkeld kunnen worden. Een resultaat van dit overleg is het aanvragen en plaatsen van monumentenschildjes op de rijks- en gemeentelijke monumenten die Teylingen rijk is. Gesubsidieerd vanuit een erfgoedbudget door de gemeente worden de bordjes nu geplaatst. Zaterdag 9 mei was de Hoop Doet Leven aan de beurt. In aanwezigheid van molenaar W. Waltman is ’s morgens door Chr. Breeschoten van de Historische Kring Voorhout (HKV) het bordje geplaatst dat voor iedereen duidelijk maakt dat het hier cultureel erfgoed betreft. 

Verplaatst vanuit Rijnsburg

De molen is in 1999 vanuit Rijnsburg verplaatst naar de huidige locatie. Plannen voor nieuwbouw van de veilinggebouwen van Flora maakten het noodzakelijk om naar een alternatieve plek te zoeken. De molen heeft immers ruimte nodig om de wind te vangen. In de polder Elsgeest werd een nieuwe plek gevonden, dicht bij de plaats waar in het verleden de molen Zelden van Pas het waterniveau in de polder op peil hield. De Hoop Doet Leven werd ontdaan van alle delen die verwijderd kunnen worden waarna de romp in een indrukwekkende operatie over water en over de weg naar zijn nieuwe plaats werd getransporteerd. Een impressie van de verplaatsing is te zien op de website van de HKV onder het kopje collecties/films.

Met het plaatsen van het Rijksmonumentenschildje is bevestigd dat de voormalige Rijnsburgse molen is omarmd door Voorhout en terecht te boek staat als nationaal erfgoed.

Open Monumentendag op 12 en 13 september

De Molendagen worden ook niet verplaatst naar een later moment in het jaar. De verschillende molenorganisaties roepen alle molens nu nadrukkelijk op om mee te doen met de Open Monumentendagen. De HKV en de molenaars van de Hoop Doet Leven overleggen momenteel of en hoe de molen opgenomen kan worden in de planning voor de Open Monumenten Dag die in Voorhout op 13 september zal plaatsvinden.

Meer berichten