Logo deteylinger.nl
Bezoekers bij de kraam op het plein voor de Bartholomeuskerk.
Bezoekers bij de kraam op het plein voor de Bartholomeuskerk. (Foto: pr.)
Voorhout

Succesvolle Open Monumentendag langs (voormalige) schoolgebouwen

  Historie

Voorhout • Het zonnige nazomerweer heeft zeker bijgedragen aan de belangstelling voor de Open Monumenten Dag in Voorhout dit jaar. Een fraaie brochure werd al in de weken vooraf uitgebreid verspreid. De leden van de HKV ontvingen natuurlijk een exemplaar, geleverd bij de voorjaarseditie van het verenigingstijdschrift Dwars Op. Ook kregen de leerlingen van de basisscholen een exemplaar mee naar huis om daar te tonen wat er deze keer zoal te genieten viel. 

Met het landelijke thema leermo(nu)menten in gedachten is door de Historische Kring Voorhout (HKV) dit jaar een wandel- of fietsroute langs bestaande en voormalige schoolgebouwen in Voorhout georganiseerd. Vanaf de voormalige Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) tot aan de Christelijke school aan de Jacoba van Beierenweg, waarvan de geschiedenis eveneens verleden tijd is. Maar met nog een tiental schoolgebouwen van lagere- en basisscholen was er veel meer te bezoeken. In de OMD-brochure staat de geschiedenis van het betreffende schoolgebouw beschreven, terwijl leerkrachten of leerlingen hun ervaringen over hun ervaringen op de betreffende school vertellen. Door middel van QR-codes in de brochure kon een website bezocht worden met een keur aan afbeeldingen uit het verleden van het betreffende pand.

200 fietsers

Naar schatting bijna tweehonderd fietsers bezochten de kraam die door HKV opgesteld was op het plein bij de St. Bartholomeuskerk. Voor degenen die er nog geen ontvangen hadden waren hier nog OMD-brochures verkrijgbaar. Er werd hier ook een verfrissing en een zoete versnapering aangeboden aan de bezoekers. De Oranjevereniging Voorhout (OVV) stelde, daags na het einde van geslaagde Najaarsfeesten, bonnen ter beschikking waarop de deelnemers aan de tocht een oliebol konden afhalen bij de nabij staande oliebollenkraam. De HKV kijkt terug op een geslaagde Open Monumentendag die, ondanks de beperkingen samenhangend met de coronamaatregelen, maar dankzij het fraaie weer, opnieuw een succes is geworden.

Meer berichten