Kees den Elzen houdt een presentatie over vlieger Eric Ditmarsch.
Kees den Elzen houdt een presentatie over vlieger Eric Ditmarsch. Foto: pr.

HKV herdenkt gesneuvelde jachtvlieger

Historie Sassenheim Voorhout

Voorhout • Voor de Bollenstreek Betogen heeft de Bibliotheek Bollenstreek dit jaar het thema ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’ gekozen. Zaterdag 24 oktober was het de beurt aan Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout (HKV) om te vertellen over de mobilisatie en de bezetting in Voorhout. Ondersteund met historisch beeldmateriaal vertelde hij over de consequenties voor het dorpsleven van de oproep van veel jonge mannen in 1939 en van de oorlogsjaren van 1940 tot 1945.

Uitgebreid werd stil gestaan bij het leven van Eric Ditmarsch. Als enig kind van Nederlandse ouders, geboren in Indië, vluchtte hij bij de Japanse inval in 1942 naar Ceylon, het huidige Sri Lanka. Hij reisde door naar Engeland en werd piloot bij de Royal Air Force. Als jachtvlieger van het ‘Dutch’ Squadron 322 kwam hij begin 1945 naar bevrijd Brabant waar het squadron gestationeerd werd op vliegveld Woensdrecht. Op 13 februari van dat jaar maakt hij samen met een andere Spitfire een gewapende verkenningsvlucht boven bezet westelijk Nederland.

Crash

Er zijn verschillende versies van het ongeluk. Maar omstreeks kwart voor tien die ochtend stort de Spitfire RK892 3W-A van Eric Ditmarsch neer in de polder Elsgeest in Voorhout. Eric overleeft deze crash niet en zijn lichaam wordt opgebaard in de St. Bartholomeuskerk. Hij wordt begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats naast de Groene Kerk in Oegstgeest.

Een gezicht

Op 4 mei worden elk jaar de slachtoffers van oorlogsgeweld, burgers en militairen herdacht. Op het enkele jaren geleden aangepaste herdenkingsmonument op het Raadhuisplein in Voorhout staan nu alle namen van de oorlogsslachtoffers die in Voorhout woonden.

Eric staat daar niet bij, hij woonde immers niet in Voorhout en is in Semarang op Java geboren. Daar is geen monument voor Nederlandse oorlogsslachtoffers. Na hun verblijf in Japanse kampen zijn de ouders gerepatrieerd en vonden huisvesting in Elburg. Voor Eric en anderen die bij herdenkingen tussen wal en schip vallen heeft de HKV in mei een speciale uitgave van het tijdschrift Dwars Op uitgegeven. Daarin staat een korte beschrijving van elk oorlogsslachtoffer dat een band met Voorhout had. Daarmee is aan Eric Ditmarsch een gezicht gegeven. Zijn levensgeschiedenis is nu ook uitgebreid vertelt. Immers zolang de naam van deze bevrijder genoemd wordt is hij nog onder ons.

Uit de krant