John Verbeek (l) overhandigt de sleutel aan voorzitter Aad Boer. | Foto: Piet van Kampen
John Verbeek (l) overhandigt de sleutel aan voorzitter Aad Boer. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Historisch Genootschap Warmelda vindt onderkomen in voormalige pastorie

Historie Warmond

Warmond • Voor het Historisch Genootschap Warmelda was het zaterdag 28 november een min of meer historische dag. Uit handen van de voorzitter van het College van Kerkelijke Rentmeesters John Verbeek, ontving een andere voorzitter Aad Boer, de sleutels van de voormalige pastorie aan de Herenweg. De preses van het genootschap nam deze met een brede glimlach in ontvangst.

Door Piet van Kampen

Jarenlang was Warmelda klein behuisd in Anna´s keuken, een ruimte in de pastorie van de rooms-katholieke. St. Matthias parochie. Tevens bevonden zich waardevolle materialen elders in diverse ruimtes. Vanaf heden dus alles onder een dak in een beeldbepalend pand op een markante plek in het hartje van het dorp. Een gebouw waarin volop ruimte is om exposities te houden en een aparte bestuurskamer is. “Ik ben er trots op dat wij dit gebouw kunnen gebruiken. Het is allemaal vrij snel gegaan. Wij waren op zoek naar een grotere ruimte en er werd ook nog gedacht aan het oude postkantoor, maar afgelopen zomer waren er contacten met John Verbeek. Omdat er een nieuwe pastorie achter de kerk werd gebouwd is de Roekenhof leeg gekomen en dit is een prachtige plek voor ons. Mooi dat zoiets werd aangeboden, ongelofelijk bijna,” klinkt Boer meer dan tevreden. Het genootschap dat 560 leden telt is met deze nieuwe behuizing verzekerd van een mooie toekomst. Hier zijn elke donderdagavond vrijwilligers aanwezig met hun passie. Boer: “Mensen die bruikbaar historisch materiaal kunnen aanleveren kunnen dat hier doen of even contact opnemen via een emailbericht: info@warmelda.nl. Ook op onze nieuwe website www.warmelda.nl staat meer informatie.”

Rustige buurman

De informele bijeenkomst werd door Verbeek geopend en in zijn woordje was hij content dat er in het genootschap een passende gebruiker is gevonden: “Een rustige buurman naast de kerk”. “Er is geen betere gebruiker denkbaar,” deed Roeland Brokking, voorzitter van de stichting Kerkelijk Erfgoed Warmond (KEW), nog een extra duit in het zakje. Er werd tevens een donatie van 5.000 euro toegezegd voor de restauratie van de ramen van het rijksmonument. De huur wordt de komende tien jaar door een nog anonieme Warmondse Foundation. 

Op 8 mei 1868 werd de eerste steen gelegd door dominee Pieter van Son en de bouw werd gerealiseerd door de Warmondse aannemer/timmerman Arend van der Wilk. Historische gegevens die op hun plek zijn bij het Historisch Genootschap. Nadat alle mooie woorden waren gesproken toog het selecte gezelschap naar de ingang van De Roekenhof, waar de sleutels van gebruiker werden verwisseld.

Uit de krant