Omstreeks 1966 in de Willem Botsstraat in Voorhout: (v.l.n.r.): Cock Slobbe, Nico Bakker, Peet van der Werf, Tinus Zuidhoek, Gerard Meijer. | Foto: pr.
Omstreeks 1966 in de Willem Botsstraat in Voorhout: (v.l.n.r.): Cock Slobbe, Nico Bakker, Peet van der Werf, Tinus Zuidhoek, Gerard Meijer. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhoutse hippies in de jaren zestig in Dwars Op

Historie Voorhout

Voorhout • In de lente uitgave van het tijdschrift Dwars Op verhaalt de Historische Kring Voorhout (HKV) deze keer in een herkenbaar artikel over een stel vrienden rond De Smultent van ‘Rooie’ Niek Bakker en zijn vrouw Nel Zuidhoek.

Een groep jongens hangt op de Nagelbrug en kijkt naar de langsrijdende toeristenbussen en de meiden die naar en van Noordwijk fietsen. ’s Morgens komen vrachtwagenchauffeurs ‘een bakkie met een balletje doen’, een kopje koffie met een bal gehakt. Het is 1965-1966. De vriendengroep Peter van der Werf, Nico Bakker, Tinus Zuidhoek, Cock Slobbe en Gerard Meijer laten hun haren groeien tot lange lokken en voelen zich aangetrokken tot de hippiebeweging. De buschauffeurs van de NZH willen nog wel eens doorrijden als ze een jongen met lang haar bij de halte zien staan. De jongens hangen de Flower Power-beweging aan, zijn vredelievend en luisteren naar psychedelische muziek.

Peter (Kick), Nico (Nick) en Tinus (Tich) rijden op een bromfiets van het merk Puch. De Provobeweging in Amsterdam wordt eenmalig bezocht, maar daar zijn ze nog iets te jong voor. Joop Brussee die bij de Postbrug woont en Harry Bos uit Oegstgeest sluiten zich bij de vriendengroep aan. De jongens willen expliciet niet aangezien worden als ‘nozems’, want ‘nozems hebben vetkuiven en achterover gekamd haar’.

In de zomer hangen ze vrijwel dagelijks rond bij de 8-hoekige fontein met ‘Janus’ op het Vuurtorenplein in Noordwijk. Ze willen zoals de hippies op de Dam in Amsterdam zijn. Meisjes groeperen eromheen en laten zich mét of zonder medewerking in de fontein gooien. De jongens liggen in de zon, bekijken toeristen en hebben zelf ook veel bekijks. Ook Duitse jongeren die op vakantie zijn, ‘halbstarken’, Duitse nozems, sluiten zich tijdelijk aan. Peter heeft een naald met een kurk en een potje Oost-Indische inkt bij zich. Daar tatoeëert hij zichzelf en ook anderen mee. Bij thuiskomst zullen niet alle Duitse en Engelse moeders er blij mee geweest zijn.

Hiermee is het verhaal nog niet helemaal verteld en de HKV zegt een vervolg over de Voorhoutse hippies te publiceren in een volgende Dwars Op. Deze lente editie van de Dwars Op verschijnt deze maand.

Uit de krant