Afbeelding
Foto: pr.

Warmelda komt met nieuwe uitgave van de Hekkensluiter

Historie Warmond

Warmond • Het Historisch Genootschap Warmelda komt deze lente met weer een prachtige nieuwe uitgave van de Hekkensluiter. Dit nummer begint met een bijzonder leerzaam artikel van de Leidse archivaris P.J.M. de Baar over geld in Warmond in vroegere eeuwen. Zelfs Warmond heeft zijn Dagobert Duck gehad!

Warmelda kwam onlangs in bezit van een zeer zeldzaam bidprentje, dat werd uitgegeven naar aanleiding van de dood van Diderik Baron van Wassenaer op 17 december 1679. Hij was een zoon van de heer van Warmond, die op het Huys te Warmont woonde. Dideriks broers Philips en Hendrik raakten als leden van de Duitse Orde betrokken bij gevechtshandelingen in Oost-Europa. André van Noort schreef een boeiend artikel over deze bijzondere Warmonders.

Omdat Warmelda thans de beschikking over de voormalige hervormde pastorie aan de Herenweg heeft gekregen, schreef Anja Schrage, vooruitlopend op een nog te verschijnen boekje, een korte geschiedenis over dit prachtige rijksmonument. Welke historische vereniging kan beschikken over zo’n bijzonder onderkomen?

Dagboek

Een periode die wat minder vaak aan de orde komt is de achttiende eeuw. Toch gebeurde er zeker aan het eind van die eeuw heel veel. De twisten en soms gevechten tussen Patriotten en Prinsgezinden bijvoorbeeld. Voordat Nederland werd ingelijfd bij het Franse Keizerrijk was hier de Bataafse Republiek. Anja Schrage schreef een artikel over het dagboek van Magdalena van Schinne, die in die politiek zo bewogen tijd, ook wandelingen naar Warmond maakte en getuige was van een wel heel bijzonder verhoor.

Bakker Schavemaker

Ten slotte komt ‘oral history’ aan bod. Mensen kunnen nu namelijk nog vertellen over vroeger, over hoe het was. Deze keer komt Ineke Jansen met een vertelling over de verdwenen bakkerij Schavemaker uit de Dorpsstraat in Warmond. Wie is met de bakkerij begonnen? Hoe ging het leven als bakkersfamilie? En hoe kwam er een einde aan de bakkerij en de winkel? Sjaak van der Geest vertelt tot slot over de kouwe bakker Jan van Stijn en de roeiende postbode Siem van Rijn. Het waren heel andere tijden.

Uit de krant