Logo deteylinger.nl
Herman van Amsterdam.
Herman van Amsterdam. (Foto: pr.)
Sassenheim

Herman van Amsterdam ontvangt eerste Teylinger Geschiedenis Prijs

  Historie

Sassenheim • Tijdens de jaarlijkse Dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) zal de eerste Teylinger Geschiedenis Prijs worden uitgereikt aan de Sassenheimse schrijver en uitgever Herman van Amsterdam. Van Amsterdam krijgt deze gemeentelijke prijs uitgereikt uit de handen van wethouder Arno van Kempen.

Het is de eerste keer dat de prijs in Teylingen wordt uitgereikt. Vorig jaar heeft de gemeente de nota Erfgoedzaken van de drie cultuurhistorische verenigingen goedgekeurd. Hierin was als nieuw initiatief opgenomen een jaarlijkse uitreiking van de Teylinger Geschiedenis Prijs.

De drie cultuurhistorische organisaties zullen om de beurt jaarlijks een persoon voordragen. Als eerste mocht de SOS dit doen. Voorzitter Alfred Pop van de SOS zegt dat het bestuur weinig moeite had met doen van een nominatie. Herman van Amsterdam voldeed ruimschoots aan de kwalificaties. 

Recente geschiedenis opgetekend

Herman van Amsterdam heeft ongeveer 65 publicaties op zijn naam staan. Onder andere series over de recente geschiedenis van de dorpen in de Duin- en Bollenstreek. Met onder meer als thema’s de jaren vijftig, de jaren zestig en de jaren zeventig. Ook de oorlogsjaren kwamen uitgebreid in zijn boeken aan bod, evenals het werken in de bollenteelt en daaraan gerelateerde onderwerpen. 

Daarnaast schreef hij documentaire boeken rond jubilerende bedrijven uit de regio of meer specifiek over de bloemencorso’s en kunstschilders uit binnen- en buitenland die zich lieten inspireren door de in bloei staande bollenvelden.

Herman van Amsterdam was eind jaren negentig ook initiatiefnemer van het zogenaamde Panorama TulipLand. Het eindresultaat was een indrukwekkend schilderij van in totaal zo’n 252 vierkante meter, vervaardigd door de Voorhoutse schilder Leo van den Ende.

De uitreiking vindt plaats tijdens de SOS-Dia-avond op woensdag 17 november in de Julianakerk in Sassenheim.

Meer berichten