De Knorrenburg te Sassenheim, Claude Monet, 1886.
De Knorrenburg te Sassenheim, Claude Monet, 1886. Foto: pr.

Eindelijk weer een gewone ‘dia-avond’ voor Stichting Oud Sassenheim

Historie Sassenheim

Sassenheim • In 2020 was stilstaan bij het 30-jarig bestaan van Stichting Oud Sassenheim (SOS) niet mogelijk. En ook vorig jaar moest de jaarlijkse SOS Dia-avond worden uitgesteld. Dit jaar wordt de Sassenheimse traditie weer voortgezet in de Julianakerk. Op woensdag 16 november om 20.00 uur begint de dia-avond in de Julianakerk (Julianalaan 6).

Donateurs en belangstellenden zijn welkom om te luisteren naar twee presentaties over Sassenheims verleden. Voor de pauze staat de zoektocht naar de voormalige boerderij ‘Knorrenburg’ centraal. Deze boerderij stond destijds midden in het bollenland ongeveer op de locatie waar nu Zuiderstraat nr 1 is. De boerderij, van het zogeheten Rijnlands krukhuismodel, is ruim honderd jaar geleden afgebroken. In 1886 is de boerderij geschilderd door de Franse schilder Claude Monet. Het schilderij werd wereldberoemd en hangt nu in The Clark Art Institute in Williamstown (USA). De SOS is voornemens volgend jaar de locatie te voorzien met een ANWB bord met tekst en uitleg.

Oud-SOS bestuurslid Gijs Overvliet zal in een beeldpresentatie vertellen hoe hij de precieze locatie van de voormalige boerderij heeft vastgesteld, dat de door Monet geschilderde boerderij inderdaad ‘Knorrenburg’ was en waar de schilder moet hebben gestaan toen hij de boerderij schilderde. Overigens heeft Monet twee schilderijen van ‘Knorrenburg’ gemaakt.

Kent u ze nog de Sassemers

Na de pauze zal Frans van der Wiel een geheel nieuwe versie vertonen van ‘Kent u ze nog de Sassemers’, waarin weer vele bekende en minder bekende oud-Sassemers, al dan niet vergezeld met een anekdote, de revue zullen passeren. Het is alweer nr 16 in de bekende serie. Vertoond zullen onder meer worden beelden van de aanleg van de Carolus Clusiuslaan, het kruispunt bij Sassenheim Noord en nieuw gevonden plaatjes van de oude brandweer en het Oranje-carillon in de Dorpskerk. Beelden van verdwenen bollenland zullen de aanwezigen doen verzuchten en herinneren aan het mooie Sassenheim van toen.

Uit de krant