De fietsenwinkel van Klaas Hekker aan de Teylingerlaan.
De fietsenwinkel van Klaas Hekker aan de Teylingerlaan. Foto: pr.

Rijwielhandelaar Klaas Hekker in ‘Dwars Op’

Historie Voorhout

Voorhout • Al vóór de Tweede Wereldoorlog wordt in Voorhout de basis gelegd voor de Rijwielhandel Hekker. De familie is twee eeuwen geleden van Zoeterwoude via Wassenaar in Warmond terecht gekomen. Daar zijn de familieleden decennialang wagenmakers. De Historische Kring Voorhout (HKV) besteedt deze maand aandacht aan de familie.

Art Hekker, in 1880 geboren als Gerardus Antonius, begint als zelfstandig wagenmaker in Noordwijkerhout. Hij kan het zakelijk niet bolwerken, treedt in dienst van smid Bernard Schulte in Voorhout en verhuist met zijn gezien naar het Engelsche Bosch. Als aannemer Cor Kiebert uit Sassenheim hem vraagt om in dienst te komen, krijgt hij ook een van de door Kiebert gebouwde woningen aan de Teylingerlaan ter beschikking. Hier groeit zijn gezin op en wordt ook zoon Klaas (Nicolaas Henricus) volwassen. Klaas zet in de schuur achter het huis fietsen in elkaar, gemaakt van oudere afgedankte exemplaren. Bij zijn huwelijk in november 1939 is Klaas als militair gemobiliseerd. De bakker die naast vader Art Hekker aan de Teylingerlaan woont overlijdt tijdens de oorlog. Zijn weduwe vertrekt en de woning met winkel komt ter beschikking. Klaas en Lena Hekker-Kaptijn trekken hier omstreeks 1946 met hun gezin in. In de winkel worden de fietsen en fietsjes die Klaas nog steeds uit oudere onderdelen maakt tentoongesteld en prompt verkocht.

Intussen is er, gebruik makend van door de bezetter ongebruikt gebleven bouwmaterialen, een schuur gebouwd waarin in heuse werkplaats ingericht wordt. Het reparatiebedrijf groeit voorspoedig en er komen agentschappen voor gerenommeerde merken fietsen en brommers. In de zestiger jaren wil Klaas het bedrijf uitbreiden. In Sassenheim zijn er nauwelijks mogelijkheden. Als garage en rijschool Koos Vlasveld naar Leiden verhuist komt er een mogelijkheid aan de Herenstraat in Voorhout. Klaas koopt het pand begin 1963 en het gezin verhuist in november naar het dorp. Klaas Hekker overlijdt op 6 augustus 1974 in het ziekenhuis. Het bedrijf wordt overgenomen door zoon Bart.

De geschiedenis van Klaas Hekker en de rijwielhandel wordt beschreven in Dwars Op 76, het tijdschrift van de Historische Kring Voorhout (HKV). Dat magazine wordt in de loop van december bij de HKV-leden bezorgd. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant