Logo deteylinger.nl
Bereken zelf hoeveel schadevergoeding je kunt eisen.
Bereken zelf hoeveel schadevergoeding je kunt eisen. (Foto: pr)

Woonbond: Belastingdienst in de fout bij huurders

  Huis & Geld

Regio • Via de Woonbond heeft de HuurdersBelangenVereniging Bollenstreek (HBVB) kennisgenomen van een uitspraak van de Rechtbank Den Haag inzake onrechtmatig verstrekte inkomensgegevens, waardoor inkomensafhankelijke huur kon worden toegepast.

De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat in de periode van 2013 tot en met april 2016 inkomensgegevens verstrekt zijn aan de verhuurder, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. De Belastingdienst overtrad hiermee zijn geheimhoudingsplicht en de huurder heeft hier financiële schade door ondervonden. De verhuurder heeft op grond van deze gegevens een hogere huurverhoging doorgevoerd. De zaak werd gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond.

Voormalig minister Blok voerde in april 2016 een wetswijziging door, die het verstrekken van gegevens vanaf april 2016 wel mogelijk maakte.

De HBVB wil haar leden en andere huurders die in de periode 2013-2016 inkomensafhankelijke huurverhoging hebben betaald wijzen op de mogelijkheid om via een modelbrief van de Woonbond een schadevergoeding te eisen bij de Belastingdienst. Er is via de site van de Woonbond ook een Excel-bestand beschikbaar waarop kan worden berekend hoe groot de geleden schade is.

Voor huurders die in 2013 een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, is het van belang de brief voor 1 juli te versturen, omdat hiermee ook de verjaring wordt gestuit. De verjaring van een dergelijke vordering is vijf jaar.

Meer berichten