Jolijn van der Laaken helpt vluchtelingen in Lesbos. | Foto: pr.
Jolijn van der Laaken helpt vluchtelingen in Lesbos. | Foto: pr.

Voorhouters helpen vluchtelingen op Lesbos

Human Interest Sassenheim

Voorhout • Zes medewerkers van de Ricardo van Rhijn Foundation (RvRF) en Kindercentrum De Speelbrug (KDS) zijn twee weken op Lesbos geweest voor vrijwilligerswerk in vluchtelingenopvang Kara Tepe. Onder hen ook Jolijn van der Laaken en Marjolein van Zanten uit Voorhout. 

Afgelopen maanden hebben ze middels de ballenverkoopactie 'Elk Kind Een Bal Lesbos' geld ingezameld om maar liefst 1.500 ballen persoonlijk uit te kunnen delen aan alle kinderen tussen de vier en zeventien jaar. "Het geeft ontzettend veel voldoening om te zien dat kinderen dankzij onze ballen samen gaan spelen, dagbesteding hebben en ook in beweging zijn. Ze hebben nu echt iets van zichzelf! De blije gezichten tijdens het overhandigen van de ballen, is onbetaalbaar. Daar doe je het voor", glimlacht Moranni te Winkel, vrijwillig communicatiemedewerker bij de RvRF. 


Voetbal
De ballen zijn ook nog eens onderdeel van het wereldwijde voetbalprogramma Football 3, dat namens  Streetfootballworld en Movement on the Ground (MotG) uit wordt gevoerd. De kinderen van Kara Tepe krijgen sinds 1 november een jaar lang, drie keer per week voetbaltraining en ze spelen wedstrijden met de lokale jeugd van Lesbos. De bedoeling is de dialoog te stimuleren tussen de spelers en om sociale integratie voor de jeugd van Kara Tepe en de lokale jeugd van Lesbos te bevorderen.
 

Winter

Actief bezig zijn op Lesbos maakt al veel verschil, maar tegelijkertijd ziet de groep dat er nog zoveel meer georganiseerd kan en moet worden. "Het voetbalveldje in Kara Tepe is nu veel te klein, waardoor kinderen lang moeten wachten voor ze kunnen spelen. Wij willen daarom met ons zessen een bijdrage gaan leveren om dit voetbalveld zo snel mogelijk te laten vergroten. Ook willen we de kinderen blij maken met andere sportmaterialen voor meer diversiteit", legt pedagogisch medewerker Jolijn van der Laaken van  KDS uit. "Daarnaast komt de winter eraan. Mensen hebben dringend warme kleding, meer voedsel en water nodig. Ook gaan we een groot project met solarsystemen steunen. We willen zoveel mogelijk kunnen betekenen voor iedereen in Kara Tepe, daarom zijn alle gelddonaties van harte welkom!" Transportkosten zijn heel hoog, daarom wil de groep zoveel mogelijk lokaal regelen.

Verkoop armbanden

Namens MotG, waar het zestal tijdens hun vrijwilligerswerk op Lesbos door begeleid werd, gaat de groep ook armbanden verkopen die artiest Omar Muni gemaakt heeft van reddingsvesten die mensen droegen tijdens de levensgevaarlijke oversteek van Turkije naar Lesbos. Deze zijn te koop voor 25 euro, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van de mensen in Kara Tepe.

Voor donaties, neem contact op Marjolein van Zanten via m.zanten@speelbrug.nl

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant