Gerda de Groot en Francis Kuyt zijn blij met het vernieuwde CJG. | Foto: Esther Luijk
Gerda de Groot en Francis Kuyt zijn blij met het vernieuwde CJG. | Foto: Esther Luijk

Nieuw Centrum voor Jeugd en Gezin werkt aan laagdrempeligheid

Human Interest Voorhout

Voorhout • De muren zijn gestript en in de kleuren van het CJG geverfd: roze, paars en blauw. Het voelt als een gloednieuw gebouw voor de medewerkers in Voorhout. Op woensdagmiddag 18 januari wordt de nieuwe locatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) feestelijk geopend. Coördinator Gerda de Groot en medewerker Jeugd- en Gezinsteam Francis Kuyt zijn gelukkig met hun nieuwe werkplek. Kuyt: "Het is veel handiger en gezelliger nu we met alle medewerkers op dezelfde locatie zitten."

Door Esther Luijk

Taken overlappen

Dat was voorheen namelijk anders. De medewerkers van het CJG werken sinds 30 december allemaal onder hetzelfde dak aan het Raadhuisplein, maar voor die tijd zaten ze verspreid over Voorhout. De Groot: "Eerst was het CJG verdeeld over twee locaties: een deel zat aan het Oosthoutplein en een deel zat in het bestuurscentrum. Het gebouw aan het Oosthoutplein was oud en te klein om alle medewerkers van het CJG onder te brengen. Dit gebouw is helemaal naar onze wensen ingericht en alle teams zijn nu vlakbij elkaar, een perfecte oplossing."

Kuyt: "Ook al is het CJG onderverdeeld in verschillende teams met allemaal hun eigen taken, ons werk overlapt regelmatig. Het is dan handig en effectief dat je even bij elkaar binnen kan lopen. Door de kortere lijnen kunnen we goed samenwerken. Natuurlijk belden we elkaar voorheen gewoon, maar het is ideaal dat degene die je moet hebben nu gewoon om de hoek zit. We voelen ons nu meer een eenheid en meer als collega's, in plaats van losse eilandjes".

Centrale locatie

De locatie van het nieuwe CJG is ook beter, volgens Kuyt en De Groot. Kuyt: In het bestuurscentrum konden we geen cliënten ontvangen, en tijdens de verbouwing van het gemeentehuis zaten we tijdelijk bij de Speelbrug. Dat ligt eigenlijk niet echt op de route. Deze locatie ligt veel centraler, ligt dichtbij de winkels. Mensen lopen nu sneller zomaar even naar binnen."
De Groot: "Overigens zijn we nog steeds qua gebouw onderdeel van het bestuurscentrum, de vleugel waar we in zitten zit aan het bestuurscentrum vast. Maar we zijn echt een opzichzelfstaand CJG, volledig zelfvoorzienend en met een eigen voordeur."

Vragen over opgroeien

Het CJG van Voorhout is onderverdeeld in vier teams: de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), de CJG pedagoog, het maatschappelijk werk, en het Jeugd- en Gezinsteam (JGT). Elk team heeft eigen werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Iedereen in de gemeente die een kind krijgt, wordt op regelmatige basis uitgenodigd bij het CJG om de groei en ontwikkeling van de baby bij te volgen. Maar dat is lang niet het enige wat het CJG doet. De Groot: "Wij zijn voor alle vragen over opgroeien en opvoeden. We zorgen ervoor dat kinderen gezond en veilig op kunnen groeien. We geven hulp in alle vormen waarbij het uitgangspunt is: zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Dit kan dus gewoon antwoord zijn op de vraag 'mijn kind wil niet eten, wat kan ik doen', tot aan complexe problemen. Wij helpen waar we kunnen, en als het nodig is schakelen we andere hulpverleners in".

Niet erg om hulp te vragen

De medewerkers van het CJG merken wel dat de drempel om zomaar bij het CJG binnen te lopen, voor veel mensen nog steeds hoog is. Kuyt: "Veel mensen trekken pas bij ons aan de bel als ze de situatie in hun gezin of omgeving echt niet meer aankunnen, en dat is jammer. Het zou beter zijn als ze eerder komen, dan kunnen we erger voorkomen. Wij werken samen met ouders en jongeren en doen wat er nodig is.
De Groot: "Misschien ligt het er ook aan dat mensen niet weten wat het CJG precies doet. Ze weten dat het CJG hulp kan bieden, maar ergens schamen ze zich of vinden ze het moeilijk om die hulp te vragen. We proberen die drempel lager te maken voor mensen. We willen ze laten zien dat het niet erg is om hulp te vragen, dat het juist krachtig is om hier naartoe te komen. Opvoeden hoef je niet alleen te doen".

Netwerk

Door nauw samen te werken met netwerkpartners, zoals scholen, politie, verslavingszorg en huisartsen in Voorhout, probeert het CJG de drempel te verlagen. Kuyt: "Mensen met vragen gaan eerder op school naar iemand toe, of naar de huisarts. Deze instanties kunnen ons aanbevelen bij die mensen, of ons zelf benaderen. Door de lijnen kort te houden, komen de mensen vaak toch bij ons terecht."

De Groot: "De voorschoolse voorzieningen en scholen zijn onze ogen en oren. We werken graag samen met het netwerk van Voorhout om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken en helpen".

Meer informatie over het CJG en het uitgebreide cursusaanbod is te vinden op www.cjgteylingen.nl en op de Facebookpagina van het CJG.

Uit de krant