| Foto: pixabay
| Foto: pixabay

Bollenstreek Betogen over gezond ouder worden

Human Interest Teylingen

Teylingen • Eigenlijk willen we allemaal wel 100 jaar oud worden. Een eeuw leven heeft iets moois.De Bibliotheek Bollenstreek organiseert deze winter de Bollenstreek Betogen rond dit thema. In februari en maart komen vijf auteurs/wetenschappers aan het woord.

Sassenheim: Oerleefstijl

Op zaterdag 4 februari komt Remko Kuipers naar Sassenheim. Deze cardioloog in opleiding, neemt je mee op een reis door Afrika, op zoek naar de 'oerleefstijl'. Onze genen zijn gedurende 6 miljoen jaar van evolutie perfect aangepast aan onze omgeving. Hij laat de gevolgen van 'civilisatie' op onze gezondheid zien en legt uit hoe we weer terug kunnen naar de leefstijl van onze voorouders, om ook zelf weer gezond oud te kunnen worden.

Warmond: 'De 100 jarige die uit het raam klom en verdween'

Op woensdag 8 februari draait de bibliotheek in de kleine zaal van Theater het Trefpunt te Warmond de film 'De 100 jarige die uit het raam klom en verdween', over een hoogbejaarde man die een roadtrip onderneemt op zijn honderdste verjaardag.

Noordwijkerhout: Eeuwelingen

Over honderdjarigen weet schrijver en journalist Steffie van Oord op 11 februari in Noordwijkerhout veel te vertellen. Ze schreef het boek 'Eeuwelingen' na gesprekken met honderdjarigen. Ze overleefden de Spaanse griep, de crisisjaren en twee wereldoorlogen en zagen hun leven radicaal veranderen met de komst van de koelkast, de auto of zelfs elektriciteit. Is hun kalmte en vastberaden optimisme het recept om honderd te worden?

Oegstgeest: Ouder worden door leefstijl

Arts en verouderingswetenschapper Dr. David van Bodegom vertelt op 14 februari in Oegstgeest over hoe we gezond kunnen blijven, ook als we ouder worden. Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, komen vooral voort uit onze leefstijl. In de voordracht geeft hij ons nieuwe handvatten voor een langer gezond leven aan de hand van zijn laatste boek 'Oud worden in de praktijk' dat hij samen met de hoogleraar Rudi Westendorp schreef.
 

Noordwijk: De Voedselzandloper

Arts en onderzoeker Kris Verburgh is van jongs af aan gefascineerd door het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes. Als schrijver van het boek 'De Voedselzandloper', vertelt hij in Noordwijk op 21 februari over zijn overtuiging dat je met bepaalde voeding het verouderingsproces kan vertragen.

Lisse: Het seniorenbrein

André Aleman sluit de Bollenstreek Betogen op 2 maart af in Lisse met een avond over het seniorenbrein. We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein is minder erg dan we soms denken. Een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein. André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie, vertelt over de nieuwste wetenschappelijke inzichten, welke veranderingen je kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om je hersenen gezond te houden.
 

Kaarten kosten 5 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden en zijn te koop in de vestigingen of via www.bibliotheekbollenstreek.nl/betogen.

Het is mogelijk om een passe-partout te kopen. U kunt hiermee zes bijeenkomsten bijwonen voor de prijs van vijf.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant