De initiatiefnemers van het Veteranenboek. Burgemeester Carla Breuer ondersteunt het initiatief van harte. | Foto: Piet van Kampen
De initiatiefnemers van het Veteranenboek. Burgemeester Carla Breuer ondersteunt het initiatief van harte. | Foto: Piet van Kampen

Verhalen van veteranen worden vastgelegd in bijzonder boek

Human Interest Teylingen

Teylingen • De Stichting Zegge en Schrijve bracht vorig jaar in Lisse een boek uit waarin oorlogsveteranen hun verhalen deden. Emoties en belevenissen werden op papier gezet. Vreselijke verhalen, maar aan de andere kant soms ook leuke herinneringen. In Teylingen wil de stichting nu ook aan zo'n boek gaan werken.

Door Piet van Kampen

Gesteund door de wijze waarop het naslagwerk in Lisse is ontvangen, werd zaterdag 28 januari in een brainstormsessie in het Veteranenhuis in Sassenheim de officiële aftrap gegeven. Het bestuur van de stichting, een afvaardiging van de Oranje Vereniging Voorhout, burgemeester Carla Breuer en Koos Hoogervorst bespraken de werkwijze. Hoogervorst is wellicht de oudste veteraan in de gemeente en verleent graag zijn medewerking. "Ik heb heel veel te vertellen uit mijn periode in Nederlands Indië," gaf hij al aan. Burgemeester Breuer steunt het initiatief van harte en beloofde namens de gemeente een financieel ruggensteuntje.

Waardevol voor nageslacht

Alle aanwezigen waren het er over eens dat een dergelijk document zeer waardevol is voor het nageslacht. Het boek gaat verhalen bevatten van veteranen, mannen en vrouwen, uit oorlogsgebieden uit het verleden maar ook uit recente oorlogsgebieden zoals in landen als Irak en Afghanistan waar landgenoten actief zijn geweest.

Benaderen of aanmelden

Tijdens de jaarlijkse Veteranendag zullen mannen en vrouwen worden gevraagd of zij hun mee willen werken aan het boek, dat wordt geschreven door auteur Joep Derksen. Ook andere geïnteresseerde schrijvers mogen hun medewerking verlenen. Veteranen die niet benaderd worden, maar wel hun verhaal kwijt willen, kunnen zich aanmelden. Donaties vanuit het bedrijfsleven of particulieren zijn van harte welkom om de uitgifte van het boek te realiseren.

Contact kan worden gelegd via info@stichtingzeggeenschrijven.nl en informatie is te vinden op www.stichtingzeggeenschrijve.nl. Het bestuur hoopt van harte op een goede respons.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant