Dorien van Doeveren en Hans Portengen in de bibliotheek van de Antoniusschool. | Foto's: pr.
Dorien van Doeveren en Hans Portengen in de bibliotheek van de Antoniusschool. | Foto's: pr.

De Bibliotheek op school maakt lezen leuk

Human Interest Teylingen

Teylingen • Een kwart van alle kinderen in Nederland verlaat de basisschool met een leesachterstand van gemiddeld twee jaar. En op 15-jarige leeftijd is 14 procent van de jongeren laaggeletterd. Alarmerende cijfers, die vragen om een gerichte aanpak. De Bibliotheek Bollenstreek helpt scholen bij het inrichten van hun bibliotheek en het ontwikkelen van een leesplan. Directeur Dorien van Doeveren van de Antoniusschool in Voorhout: 'Lezen moet je leren. Door deze samenwerking creëren we een omgeving waarin leesplezier centraal staat'.

"Vroeger bestond onze bieb uit niet meer dan een stellage vol boeken," vertelt schooldirecteur Dorien van Doeveren. "Toen we gingen verbouwen, hebben we de hulp van de Bibliotheek Bollenstreek ingeschakeld. Nu bezitten we meer dan 2000 exemplaren. Fictie, non-fictie, stripverhalen, luisterboeken, informatieve boeken: er is voor elk wat wils. En we zetten de boeken zo neer dat het voor kinderen aantrekkelijk wordt een boek te pakken. Je moet kinderen motiveren. Lezen is immers zo belangrijk." Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, vult aan: "Lezen is de basis van alles wat je doet. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in hun vrije tijd lezen, beter presteren op school en ook in hun latere leven".

Groeiende kloof

Portengen is dan ook een vurig pleitbezorger van (voor)lezen. Hij maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen kinderen die opgroeien in een taalarm gezin, waar niet wordt voorgelezen en weinig met elkaar gesproken, en een kind in een taalrijk gezin. "Een kind dat opgroeit in een taalarm gezin heeft op 4-jarige leeftijd al 30 miljoen woorden minder gehoord dan een leeftijdgenootje dat opgroeit in een taalrijk gezin. Hij heeft daardoor een kleinere woordenschat. Die achterstand haal je niet meer in. Van de volwassenen in Nederland is 11 tot 12 procent laaggeletterd. Dat betekent dat ze moeite hebben met het begrijpen van een brief van de gemeente of een medicijnenbijsluiter. Wil je ieder kind gelijke kansen bieden, dan moet je als samenleving aandacht hebben voor lezen en voorlezen."

Meer dan een collectie boeken

Op de Antoniusschool hebben ze dat goed begrepen. Behalve over een moderne schoolbibliotheek, beschikt de school over een leescoördinator en een leesplan. Want dankzij de samenwerking met de Bibliotheek Bollenstreek heeft de school toegang tot SchoolWise, een eenvoudig uitleensysteem dat gekoppeld is aan het systeem van de Bibliotheek Bollenstreek. Ook zit er een veilige zoekmachinefunctie in en monitort SchoolWise het leen- en leesgedrag van leerlingen. "Een aanwinst," noemt Van Doeveren dit systeem.

Daarnaast maakt de school gebruik van de Leesmonitor. "Hierdoor leren wij het leesgedrag van kinderen op school en thuis kennen en kunnen daar, indien nodig, op bijsturen. Meten is immers weten. Op basis van de uitkomsten van de monitor stelt onze leescoördinator Anja van den Bos elk jaar een lees- en mediaplan op, samen met een leesconsulent van de bibliotheek. De leesconsulent ondersteunt de leescoördinator en de leerkrachten bij allerlei activiteiten om leerlingen tot gemotiveerde lezers te maken. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan de samenwerking met de bibliotheek, maar dat is het waard."

Leesplezier

Van Doeveren is dan ook trots op 'haar' bibliotheek op school. De ruimte is gevuld met keurig geordende witte boekenkasten. Blikvangers zijn de boekenwand en de boekenzuil waar boeken extra aandacht krijgen. Sophie uit groep 5 pakt 'De verschrikkelijke badmeester' uit de kast en loopt naar de computer. Dankzij SchoolWise kunnen de leerlingen alles zelf doen. Informatie zoeken, boeken reserveren, boeken lenen en weer terugbrengen. Haar klasgenoot Twan kiest voor 'Vangst in de nacht'. "Ik hou van spannende boeken. Daarin blijf ik lezen." Gijs daarentegen is niet zo'n lezer: "Ik vind voetballen leuker. Maar je moet lezen, want je hebt het overal voor nodig". "Dat klopt", zegt Van Doeveren. "Ik heb niet de illusie dat we alle kinderen in hun vrije tijd aan het lezen krijgen. Maar ik ben ervan overtuigd dat een behoorlijk aantal kinderen hier profijt van heeft!"

Weten wat de Bibliotheek Bollenstreek voor uw school kan doen? Neem dan contact op met leesconsulent Brigitte Kerkhoven: bkerkhoven@bibliotheekbollenstreek.nl.

Uit de krant