Het eerste exemplaar van het 'Veteranenboek Nieuwkoop' overhandigde Derksen aan burgemeester Buijserd.
Het eerste exemplaar van het 'Veteranenboek Nieuwkoop' overhandigde Derksen aan burgemeester Buijserd. Foto: pr

Voorhouter Joep Derksen schrijft Veteranenboek Nieuwkoop

Human Interest

Voorhout • De in Teylingen woonachtige auteur Joep Derksen heeft donderdag 3 mei het eerste exemplaar van het 'Veteranenboek Nieuwkoop' overhandigd aan burgemeester Frans Buijserd van Nieuwkoop.

Dit gebeurde in de burgerzaal van het gemeentehuis in bijzijn van de beschreven veteranen. Het boek is getiteld 'Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop; Acht decennia aan oorlogen en vredesmissies'.

Buijserd stelde na het lezen ervan, dat in het boek een 'indrukwekkende serie belevenissen' staat. Maar liefst 23 veteranen uit de verschillende dorpen van de gemeente Nieuwkoop vertellen hun persoonlijke verhaal over hun ervaringen tijdens oorlogs- en vredesmissies. Of het nou tijdens de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Libanon, Afghanistan of Mali was. Buijserd was onder de indruk: "Het is goed, dat de auteur Joep Derksen van de Stichting Zinsnede heeft gevraagd wat deze uitzendingen op jonge leeftijd voor gevolgen hebben gehad op latere leeftijd. In dit boek staat ooggetuigeninformatie." 

Vol lof is de burgemeester over de veteranen, die aan het boek hebben meegewerkt. "Het is heel moedig om uw persoonlijke verhaal toch te vertellen. Alles is op een gemakkelijk leesbare manier geschreven; ook de heftige stukken." In het boek van 104 pagina's staan niet alleen de verhalen, maar ook de foto's van de veteranen uit hun uitzendingstijd. "Laat dit boek een aansporing zijn voor anderen om hun verhaal ook te vertellen'', besloot Buijserd.

Het boek 'Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop; Acht decennia aan oorlogen en vredesmissies' is voor 12,50 euro onder meer te koop bij de Primera-vestigingen in Ter Aar en Nieuwkoop. De opbrengsten gaan naar de Stichting Zinsnede, zodat in de toekomt meer waardevolle verhalen in boekvorm worden omgezet en zo voor het nageslacht behouden blijven.

Joep Derksen schreef eerder al het Veteranenboek Lisse.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant