Jacqueline van Heteren (links) en Jacqueline Eenens organiseren het Boezemcafé. | Foto: pr.
Jacqueline van Heteren (links) en Jacqueline Eenens organiseren het Boezemcafé. | Foto: pr.

Een lach én ruimte voor verdriet en (h)erkenning

Human Interest

Het Boezemcafé biedt laagdrempelig ontmoetingspunt voor vrouwen met of na borstkanker. Correspondent Mandy van Leeuwen sprak met initiatiefnemers Jacqueline van Heteren en Jacqueline Eenens.

Toen Jacqueline van Heteren en Jacqueline Eenens elkaar toevallig bij de kaasboer tegenkwamen, konden de dames niet vermoeden wat voor moois deze ontmoeting tot stand zou brengen. Eenens liep op dat moment al een tijdje met een idee in haar hoofd en stelde aan Van Heteren voor om eens samen koffie te gaan drinken. In een mum van tijd wisten de dames vorm te geven aan het idee van Eenens: het Boezemcafé, een ontmoetingsplek voor dames die getroffen zijn door borstkanker en de gevolgen daarvan. "Ik gaf op dat moment al een half jaar coaching en begeleiding bij de diagnose borstkanker," vertelt Eenens, naast gecertificeerd coach ook ervaringsdeskundige, over het moment dat ze haar idee bij Van Heteren introduceerde.

Daarnaast is Van Eenens al geruime tijd vrijwilliger bij Scarabee, inloophuis voor mensen met kanker. "De drempel om naar een inloophuis te gaan is over het algemeen groot," vertelt ze. In een tijd waarin iedere regio een Alzheimercafé en een Autismecafé heeft, verbaast het de gepassioneerde coach dat een dergelijk laagdrempelig initiatief er niet is voor vrouwen met borstkanker.  Als de naam 'Boezemcafé' op een zeker moment door haar hoofd schiet, legt Eenens de naam meteen op verschillende plekken vast. Tijdens de koffieafspraak met Van Heteren vertelt ze over haar beginnende idee. Met Van Heteren betrekt Eenens een natuurlijke organisator: "Ik houd van projecten, van regelen en het traject om iets op te zetten." De dames blijken een sterk duo. "In januari was het idee ontstaan en binnen no-time hadden we het plan."

Succesvol eerste jaar

En zo opende het Boezemcafé vorig jaar vier keer de deuren. Laagdrempeligheid staat daarbij centraal. "Niks hoeft, alles mag," typeert Van Eenens het. Zo hoeven de dames die langs willen komen bij het Boezemcafé zich niet aan te melden. De ochtenden vinden plaats in de knusse ruimte waar Van Heteren haar praktijk als schoonheidsspecialiste gevestigd heeft. "We hoopten de eerste keer dat er vier of vijf dames zouden komen," blikt Van Heteren terug. "Het werden er dertien." Sindsdien kan het Boezemcafé steevast op een flinke groep bezoekers rekenen.

Meerwaarde

De coach en schoonheidsspecialiste zijn niet alleen onder de indruk van het aantal bezoekers van het Boezemcafé, maar ook door de steun die de dames hier bij elkaar vinden. Doordat de andere aanwezigen ook borstkanker hebben of hebben gehad, vinden de dames in het Boezemcafé herkenning en erkenning. Hoewel velen een steunend netwerk hebben, is het doorstaan van de ziekte vaak een eenzaam proces. In het Boezemcafé ervaren de dames dat ze niet de enige zijn. "Het voegt echt wat toe," vertelt Eenens. "En het is eigenlijk altijd gezellig, tot aan het vrolijke aan toe."

Bij én na borstkanker

Dat het Boezemcafé zich zowel richt op vrouwen die net de diagnose borstkanker hebben gekregen als vrouwen die al jaren geleden het medisch traject hebben afgerond, levert daarbij geen problemen op. "De dames kunnen zich ook aan elkaar optrekken." De aanwezige vrouwen hebben allemaal hetzelfde meegemaakt. Degenen die nog midden in het ziekteproces zitten, kunnen zien dat andere dames weer volop in het leven staan. "De meeste vrouwen worden een nieuwe versie van zichzelf na borstkanker," weet Eenens. Ook in dit proces geven ze elkaar tips. Na een succesvol eerste jaar, hebben Van Heteren en Eenens het initiatief geëvalueerd. De twee waren het erover eens dat het Boezemcafé een nieuwe jaargang moest krijgen.

Aanwezigheid deskundigen

Daarbij hebben ze een nieuw element toegevoegd: "Elke keer nodigen we iemand uit die wat meer weet van kanker." Bij de komende twee bijeenkomsten zullen achtereenvolgens een gespecialiseerde diëtiste en de eigenaresse van Lady Service, een winkel voor aangepaste lingerie en protheses, aansluiten. De deskundigen - tot nu toe alleen vrouwen - zijn aanwezig gedurende de ochtend van het Boezemcafé, maar geven in geen geval een lezing. Ook folders worden pas uitgedeeld in de goodiebag die altijd aan het einde wordt meegegeven. Op deze manier blijft de laagdrempeligheid gewaarborgd. "Het mooie van het Boezemcafé is juist dat het niet met bijvoorbeeld het ziekenhuis te maken heeft."

Erkenning

Inmiddels wordt het Boezemcafé ook door een toenemend aantal instanties gezien als een partner in de ondersteuning van vrouwen met borstkanker. "De mammachirurg van het Alrijne vroeg bijvoorbeeld om folders om in hun informatiemap te doen," geeft Eenens aan. Het is voor de initiatiefneemsters een mooi compliment. Een subsidie van fonds 1818 helpt hen ook in praktische zin. "Vorig jaar hebben we alles zelf betaald. Het is een erkenning dat je er mag zijn, dat je serieus genomen wordt." Op 10 juli en 9 oktober is het Boezemcafé weer geopend.

Meer informatie is te vinden op www.boezemcafe.nl.

Uit de krant