De Bruyn: 'Dingen die mij raken, die moeten op papier.' | Tekst en foto: Piet de Boer
De Bruyn: 'Dingen die mij raken, die moeten op papier.' | Tekst en foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Rebecca de Bruyn schrijft boek over oma worden

Human Interest Warmond

Warmond • 'In mijn schoot' geworpen gaat over nieuw leven en de confrontatie met ouder worden. ''Ik zie de herfst zachtjes mijn kant op waaien'', schrijft de auteur Rebecca de Bruyn. Maar de verhalen gaan ook over touwtjes uit handen geven. Loslaten is pijnlijk, maar geeft het leven ook kleur en glans, volgens de auteur. Haar dochter Laura krijgt een kind.

Door Piet de Boer

Moeder Rebecca wordt overvallen door het besluit van haar dochter. ''Maar dan waait de wind uit onverwachte hoek mijn leven in. Mijn dochter wil een kindje.'' Ze probeert Laura op andere gedachten te brengen. Je bent te jong en hebt nog alle tijd. Haar dochter prikt een ballonnetje door: ''Maar mam, ik ben nu twee jaar ouder dan jij destijds was. En met deze woorden vervaagt het meisje in de volwassen vrouw die nu naast me zit.''

Zwangerschap Laura

Rebecca de Bruyn (1966) schreef 23 verhalen over de zwangerschap van dochter Laura en de gevolgen voor haar leven en het moederschap. De twintig weken echo, 'De Negenmaandenbeurs', De gender reveal party' en 'De laatste loodjes' zijn enkele van de hoofdstuktitels. Haar kind wordt moeder, Rebecca schuift ''een takje omhoog in de stamboom''. Dat wordt haar plagerig ingepeperd door haar vriendinnen. ''En als een van de meiden de zin 'goh wat mooi dat je alle fases van het vrouw-zijn doorloopt, van dochter naar moeder en nu oma' uitspreekt, schieten de kriebels in het verkeerde keelgat. "Bedoel je dat ik dan nu mijn laatste fase inga?" hoor ik mezelf bits terugkaatsen.'' Oma is voor Rebecca een brug te ver. Ze kiest wel voor de rol maar met een eigen titel: Nonna.

Schrijverschap

''Dingen die mij raken die moeten op papier''. Zij vormen de drive en inspiratie voor het schrijven en publiceren. Haar eerste publicatie was een artikel in Libelle. Over haar puberende dochter die een opstel schreef over iemand die ze bewonderde. ''En? Over wie heb het je geschreven? Ja, over jou natuurlijk, klonk het nog steeds boos. (. . .). Laura keek me aan en toen kwamen die onvergetelijke woorden: "Mam, ik doe soms wel lelijk tegen jou, maar ik vind het zo lekker dat je er altijd bent als ik uit school kom en we dan samen even kunnen kletsen."

De erkenning van Libelle smaakte naar meer. Ze bleef schrijven en het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert inspireerde haar om fulltime schrijver te worden. Het is een boek over het creatieve, enge, kwetsbare, rare maar mooie beroep van schrijfster. ''Het ligt als een bijbel naast mijn bed.''

In de schoot geworpen

De wens een boek te schrijven groeide. ''Een boek in de boekenkast met mijn naam", droomde ze. Die droom en de wens zouden niet meer verdwijnen. Het boek is er nu. Hoe is het zo gekomen? Het is de 'wet van de aantrekking', verklaart ze. Door die wens te herhalen en er vaak over na te denken kom je de juiste mensen en informatie tegen en wordt de droom werkelijkheid. De wet is populair geworden door de bestseller The Law of Attraction van het echtpaar Esther en Jerry Hicks en de film The Secret (2006). Maar er was meer nodig. Iets praktisch. Rebecca kreeg een steuntje in de rug van aar man stuurde Rebecca drie jaar geleden naar de Schrijversacademie.

Verhalen op de muur

Ze schrijft gewoon op de laptop. Als de korte, vaak humoristische verhalen klaar zijn plakt Rebecca ze op de witte muur. Kijken en proeven of het geheel in balans is. Want in haar boek staan openhartige verhalen over haar emotionele worstelingen naast beeldende, kleurrijke verslagen over haar bevallingen. ''Ik heb mijn dochter vooraf niet alles verteld. Dat vond ik te heftig.'' Ze heeft haar man, kinderen en alle andere personages de stukken laten lezen. Die stemden in. Rebecca voegde ook een epiloog toe. ''Een brief aan mijn dochter Laura (met nuttige tips voor elke kersverse moeder): draag geen witte kleding en zorg voor een back up team. 'In mijn schoot geworpen' is verkrijgbaar via rebeccadebruyn.nl of uitgeverij Komma.

Komt er een vervolg? Een tweede boek zal er zeker komen. ''Want schrijven is heerlijk.'' Maar wat het wordt, daar is Rebecca nog niet uit. Ze gelooft dat een nieuw verhaal in haar schoot wordt geworpen. Een verhaal voor een kinderboek misschien.

Uit de krant