Logo deteylinger.nl
Leerlingen luisteren naar de instructies van coordinator Sjaak Veeken. | Foto: pr.
Leerlingen luisteren naar de instructies van coordinator Sjaak Veeken. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Basisschool De Antonius in actie tegen zwerfafval

  Onderwijs

Voorhout • Minder zwerfafval is beter voor mens en dier, zowel in de wijk als in zee. Dat is wat 'Let's Do It Kids' recentelijk aan de kinderen van basisschool De Antonius heeft meegeven in het kader van een themadag over de plastic soep en recycling. De leerlingen gingen ook zelf aan de slag en raapte flink wat plastic van de straat. 

De 'storytellers' van Let's Do It Kids vertelden donderdag 28 september alles over zwerfafval en recycling. Tijdens de gastlessen wordt uitgelegd hoe zwerfafval op straat uiteindelijk plastic soep wordt. In de sloot en in zee. Docent Lizzy licht enthousiast toe: "Leuk leerzaam, interactief en de kinderen zijn echt handelend bezig. Goed verzorgt. Afwisselend, verschillende gezichten houdt de kinderen erbij. Erg leuk ook, dat het voor de hele school is! In een dorp, als middelpunt van de gemeenschap, is dit iets wat ons allemaal aangaat. Het werkt in een kleine gemeenschap als een olievlek".  

 

Chipszakken en drinkpakjes

Na de lessen volgde de schoonmaakactie. In de tientallen afvalzakken met zwerfafval zat vooral veel frisdrank, energydrank, drinkpakjes, flesjes bier, chipszakken, plastic bekers en zelfs een basketbal. Kinderen zijn altijd zichtbaar opgetogen met zo'n 'grote buit'. Ze vertellen er graag over en op die manier bereikt Let's Do It Kids niet alleen de schoolgaande kinderen maar ook broertjes, zusjes en (groot)ouders.

Uiteindelijk staat voorkomen van zwerfafval voorop. Let's Do It projectmanager Sjaak Veeken: "Voorkomen is beter dan genezen, daarom worden schoonmaakacties altijd gecombineerd met een leuk en leerzaam programma over zwerfafval, afvalscheiding en recycling. Want dan sla je twee vliegen in één klap!"

Let's Do It Kids Ambassadeurs

Het non-profit schoolprogramma Let's Do It Kids wil vooral inspireren zodat kinderen ook hun leeftijdsgenoten inspireren om bij te dragen aan een betere en schonere wereld. De gemeente Teylingen heeft subsidie beschikbaar gesteld voor dit project, waar de Antonius gebruik van heeft gemaakt. 

 Let's Do it- medewerker Virgil Bawits: "Dat leerlingen zich willen inzetten voor een schone wijk maakt het extra bijzonder. Een schone toekomst begint tenslotte bij betrokken jongeren. In het afgelopen schooljaar inspireerden onze storytellers bijna 10.000 schoolkinderen en gingen leerlingen enthousiast met een grijper en/of afvalzak hun wijk in". Komend schooljaar komen daar nog duizenden bij, zo verwacht hij.

Meer berichten