Logo deteylinger.nl
| Foto: pr.
| Foto: pr. (Foto: pr.)

Hond voor de klas op basisschool de Kinderburg tijdens Sophia SnuffelCollege

  Onderwijs

Sassenheim • Een veilige omgang tussen hond en kind. Dat is het doel van het Sophia SnuffelCollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Met dit project kunnen hondenbeten bij kinderen voorkomen worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Onder andere op vrijdag 23 maart en 6 april is er een SnuffelVrijwilliger met haar hond op bezoek bij groep 1/2 en 3 van basisschool de Kinderburg.

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86 procent afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. Vrijwilliger Manon Adrichem komt daarvoor samen met haar kruising labrador golden retriever Koen naar de Kinderburg. In drie lessen leert zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren.

Sophia SnuffelCollege

Bij het eerste bezoek laat Manon de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt Koen mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Ook een hond in de klas?

Aan het project zijn voor basisscholen geen kosten verbonden, zodat de lessen voor ieder kind toegankelijk zijn. Meer informatie via www.sophiasnuffelcollege.nl. Daar kunnen leerkrachten, ouders of vrijwilligers contact opnemen als ze ook een SnuffelCollege willen aanvragen. 

Meer berichten