Logo deteylinger.nl
Cécile Volten (tweede vanaf links, middelste rij) met het hele team van de hightech fiets. | Foto: pr.
Cécile Volten (tweede vanaf links, middelste rij) met het hele team van de hightech fiets. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Sassenheimse studente presenteert ontwerp van ligfiets, die wereldrecord moet verbreken

  Onderwijs

Sassenheim • Cécile Volten (22) uit Sassenheim maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dinsdag 26 februari hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Volten is dit jaar verantwoordelijk voor de partners en PR van het Human Power Team. "Ik zorg ervoor dat meer mensen bekend raken met de aerodynamische ligfiets van het team", legt Cécile uit. "Daarnaast zorg ik ervoor dat het team over genoeg middelen beschikt om daadwerkelijk een fiets te kunnen produceren."

Hightech fiets

Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. "Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente", legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. "Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen we dit door een mini cameraatje achterop de kap."

De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

Vrouwen record

In september 2019 zal het team deelnemen aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. "In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van tien kilometer: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen," vertelt Britt Krabbenborg, de Teammanager van het Human Power Team. "Door de ligging op 1.400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging."

De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Breet was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. Met haar ervaring en enthousiasme zal ze aankomende race voor het ultieme doel, een wereldrecord, gaan. Bas heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs op de wereldkampioenschappen geroeid. Ook zij hoopt tijdens de race een wereldrecord te fietsen.

Het Human Power Team

Het Human Power Team is een studententeam dat er sinds 2010 ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar lang hun studie op stop zetten om zo hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.

Meer berichten