Logo deteylinger.nl
Met dit project wordt het belang van vrijheid doorgegeven, zoals aan de leerlingen van de Regenboog. | Foto: pr.
Met dit project wordt het belang van vrijheid doorgegeven, zoals aan de leerlingen van de Regenboog. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Oranje touw als verbintenis in de kunst van De Regenboog

  Onderwijs

Voorhout • De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) werken samen aan een project dat wordt uitgevoerd met ondersteuning van lokale en regionale kunstenaars en de groepen zeven en acht van de basisscholen in Voorhout. Daarbij worden ze ondersteund door financiële bijdragen van het Jacoba van Beierenfonds, de Stichting Kringloop Herenstraat en de Kindergemeenteraad.

Begin februari kregen de leerlingen van groep zes/zeven van basisschool De Regenboog aan de Distelweg van hun leerkracht een introductie over de geschiedenis van de oorlog in Voorhout De groep bracht onder andere een bezoek aan het herdenkingsmonument op het plein bij het gemeentehuis. Daarna kwam JanWillem Montagne langs in de klas. Hij liet de kinderen een aantal kunstwerken zien waarin (on)vrijheid een grote rol speelt. In een kringgesprek is vervolgens gediscussieerd over het thema vrijheid en de verschillende aspecten die daarmee samenhangen. De enthousiaste groep ging daarna wat dieper in op wat vrijheid voor ieder persoonlijk betekent en hoe dit uitgebeeld kan worden. Om de gedachten te bepalen werden er eerst schetsen gemaakt, Daarna volgde een korte les over de technieken van schilderen, achtergrond, perspectief en het mengen van kleuren. De groep ging daarna eerst aan de slag met de achtergrond. Sommige kinderen werkten graag samen met anderen en aan hen is eerst gevraagd wat de vorm van de achtergrond moest worden.

Schilderen

Een week later gingen de leerlingen aan de slag met het schilderen van het hoofdonderwerp. De kinderen die individueel werkten moesten ook een stukje oranje touw schilderen zodat de kunstwerkjes met een oranje draad aan elkaar verbonden kunnen worden. De kinderen die in groepen werkten gaven de achtergrondplaat een kleur waarna de kunstwerkjes konden worden bevestigd.

Medio april te zien

De laatste les is besteed aan de afronding. De kinderen werd gevraagd een verhaaltje bij hun kunstwerk te schrijven. Daarin staat wat vrijheid voor hen betekent en wat ze met hun kunstwerk willen uitbeelden. De schilderijen zullen medio april in Voorhout tentoongesteld worden.

Meer berichten