Eindmusical De Witte School in Theater De Muze in 2020.
Eindmusical De Witte School in Theater De Muze in 2020. Foto: pr.

Eindmusical groep 8 in het theater met hulp van Fonds 1818

Onderwijs Regio

Regio • Basisscholen uit de regio van Fonds 1818 kunnen een donatiebedrag van maximaal 2.000 euro aanvragen om hun eindmusical voor een live publiek in een professioneel theater in de buurt te spelen. Op deze manier krijgen leerlingen in coronatijd het feestelijke afscheid dat ze verdienen. “Fonds 1818 vindt het belangrijk om niet alleen de scholen een hart onder de riem te steken, maar ook de professionele theaters te steunen die al veel te lang onbespeeld zijn,” vertelt Sanne ten Bokkel Huinink, directeur van Fonds 1818.

Voor het tweede jaar kunnen basisscholen de eindmusical van groep 8 niet opvoeren zoals ze gewend zijn: in een volgepakte gymzaal of aula van de school. Net als vorig jaar helpt Fonds 1818 graag mee om de voorstellingen in coronatijd tóch onvergetelijk te maken. Sanne ten Bokkel Huinink: “Alle groepen 8 verdienen een echte opvoering, met een live publiek, trotse familieleden in de zaal en staande ovaties. Daarom willen we het met onze donaties mogelijk maken voor basisscholen om hun eindmusicals in een theater te spelen – inclusief professionele licht- en geluidtechnici.”

Duimen voor versoepelingen

De grote onzekere factor is en blijft natuurlijk de verspreiding van het coronavirus. “Laten we hopen dat de theaters voor de zomervakantie weer open kunnen en op een veilige afstand publiek mogen ontvangen,” vertelt Sanne ten Bokkel Huinink. “Het zou heel mooi zijn als we net zoveel scholen kunnen helpen als vorig jaar, of zelfs meer.”

Vorig jaar gaf Fonds 1818 donaties aan maar liefst negentig basisscholen, verspreid over de negentien gemeenten waar het fonds actief is – van de Bollenstreek, via Leiden, Den Haag en Delft tot en met het Westland. Eén van die scholen was De Witte School uit Noordwijk. “Wij speelden onze eindmusical vorig jaar in Theater De Muze, een onvergetelijke ervaring voor de leerlingen én voor ons”, vertelt groep 8-leerkracht Marleen Lohman. “We waren zo brutaal om in januari alweer bij Fonds 1818 te informeren of de regeling terug zou komen. Inmiddels is onze nieuwe aanvraag ingediend en goedgekeurd. Nu maar duimen dat De Muze tegen die tijd open mag. We verheugen ons erop!”

Aanvragen via fonds1818.nl

Wil je als basisschool een aanvraag indienen? Zorg er dan voor dat je eerst zelf een theater regelt dat beschikbaar is en aan de voorwaarden van Fonds 1818 voldoet. Deze voorwaarden vind je, samen met alle andere informatie én het aanvraagformulier, op de website fonds1818.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant