Logo deteylinger.nl
Foto: John van Koningshoven.
Sassenheim

Bijenproject blijkt succes

  Onderwijs

sassenheim • “Het gaat slecht met de wilde bijen. Maar alleen al door goed doordacht om te gaan met de natuur, kunnen we er voor zorgen dat bepaalde plantensoorten en daardoor ook de bijen niet uitsterven.” Dit vertelde Hans Wilson op een zonnige woensdagmorgen in de Schooltuin in park Rusthoff.

Door Ineke van Koningshoven.

De schooltuinvrijwilligers Coby, Hélène en Hans waren druk bezig om leerlingen van de bassischolen Het Bolwerk, de Overplaats en de Springplank alles te leren over het werkzame leven van de Bij. Hans: “In Nederland leven wel 358 soorten bijen. Slechts één hiervan is de bekende honingbij. Dit is een beetje apart geval, want deze komt in ons land niet of nauwelijks in het wild voor. Ik heb gelukkig wel een foto en raam van deze uitzondering.” Deze foto en het raam werden door de kinderen aandachtig bestudeerd. Sommigen stelden een vraag of vroegen wat meer uitleg. 

De drie schooltuinmedewerkers gaven begrijpelijke en leerzame antwoorden op vragen over stuifmeel, bestrijdingsmiddelen, zaadvorming, nestelmogelijkheden en het verschil tussen de soorten bijen. “Doordat we een leuke donatie van “Het Meerlanden Fonds hebben gekregen, konden we wat meer educatief materiaal aanschaffen,” aldus Hans. “ We hebben een insectenhotel kunnen bouwen en daarnaast extra bamboe, fraaie posters en lesmateriaal aangeschaft. 

Op deze manier gaat het bijenverhaal echt leven voor de kinderen en willen ze maar wat graag meehelpen om het bijenvolk te redden.”

Onmisbaar

Dat deze prettige verteller niet overdreef, werd al snel duidelijk: de jongens en meisjes hadden het even later druk met het boren van gaatjes en het gladmaken van de randjes van houtblokken, het gaas erop nieten en het knippen en zagen van bamboestokjes. Aan de gezichten te zien, hadden ze niet alleen plezier in dit soort werk want door de duidelijke informatie tijdens dit bijenproject, was wel duidelijk geworden dat bijen in onze samenleving letterlijk onmisbaar zijn. Eén knul wist het wel helemaal zeker: “De bij is dus een bedreigd diersoort. Daar moeten we extra goed voor zorgen. Dan hebben we het dus goed gedaan.”

Meer berichten