Logo deteylinger.nl
<p>Van links naar rechts: Jasmijn Baarda, Mara Knottenbelt en Elise van de Meerendonk. | Foto: PR</p>

Van links naar rechts: Jasmijn Baarda, Mara Knottenbelt en Elise van de Meerendonk. | Foto: PR

Winnende werkstukken leerlingen Rijnlands

  Onderwijs

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). maakte vorige week de winnaars van de KNAW Onderwijsprijs bekend: de prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Twee winnende werkstukken komen van scholen in Zuid-Holland, waaronder het Rijnlands Lyceum Sassenheim.

Mara Knottenbelt, Jasmijn Baarda en Elise van de Meerendonk hebben een Women of the Ku Klux Klan en feministenbeweging-special geschreven.

Hun onderzoeksvraag is: in hoeverre kan je de feminismebeweging en de WKKK vergelijken in de jaren 20 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten van Amerika? 

Geconcludeerd wordt dat het in eerste instantie onmogelijk lijkt om feministen te vergelijken met de WKKK, maar beide bewegingen hebben wél bijgedragen aan verbetering van de positie van de vrouw in het vroeg 20e eeuwse Amerika. Na hun onderzoek realiseren ze zich dat zij zich als vrouw in een bevoorrechte sociale positie bevinden. Mara, Jasmijn en Elise vallen in de prijzen binnen het profiel 

Quote van de jury: “Verrassend is het thema dat meteen de aandacht trekt doordat de leerlingen een tegen-intuïtieve vraag stellen en stilstaan bij de vergelijkbare motieven die onderliggend zijn aan de feminisme beweging en de WKKK.”

Vier profielen

Dit jaar reikt de KNAW de Onderwijsprijs voor de veertiende maal uit. Er zijn vier profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. In elk profiel worden de drie beste werkstukken beloond met een prijs. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW. 

De jury reikt de KNAW Onderwijsprijzen uit op dinsdag 14 juni tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis van 13.00 tot 14.30 uur, geleid door Anna Gimbrère. Er zijn dan ook video’s over de winnende profielwerkstukken te zien. De president van de KNAW prof.dr. Marileen Dogterom zal bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. De eerste prijs bestaat voor elke leerling uit een bijdrage voor het eerste collegejaar ter waarde van 2.000 euro de tweede prijs is een bedrag van 1.500 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette.

Prijsuitreiking online

De feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis is besloten. Medeleerlingen, docenten, vrienden en familie kunnen de bijeenkomst rechtstreeks volgen via Youtube. Dat kan op 14 juni vanaf 13.00 uur via de website van de KNAW.

De winnaars hebben dit jaar ook een unieke kans om mee te doen aan de EUCYS (de EU Contest for Young Scientists). Deze wedstrijd zal in september in Leiden plaatsvinden. Jonge ‘wetenschappers van de toekomst’ van 14 tot 20 jaar uit veertig landen presenteren dan hun onderzoeksprojecten. Voor de meest opmerkelijke projecten zijn er verschillende prijzen.

Meer berichten