Logo deteylinger.nl
De Herenstraat 112, het witte pand in het midden, is vanmiddag ontruimd. | Foto: archief
De Herenstraat 112, het witte pand in het midden, is vanmiddag ontruimd. | Foto: archief (Foto: pr.)
Voorhout

Krakers moeten weg uit pand Herenstraat na controle politie en brandweer

  Politie

Voorhout • De gemeente, brandweer, omgevingsdienst en politie hebben vandaag het kraakpand aan de Herenweg 112 ontruimd. Zes bewoners hebben het pand verlaten, nadat bij controle bleek dat de situatie onveilig was. Het pand is afgesloten en de deuren zijn dichtgeschroefd. De politie houdt in de reguliere surveillance een oogje in het zeil. 

Het pand Herenstraat 112 in Voorhout staat al enige tijd leeg in afwachting van nieuwbouw op deze plek. In maart dit jaar kraakten zes personen het pand. De wijze waarop de kraak plaatsvond, maakte dat de eigenaar niet direct kon ingrijpen. In vervolg daarop controleerde de brandweer of het pand brandveilig was. Er werden enkele gebreken geconstateerd, die de bewoners vervolgens oplosten. Zo plaatsen zij op aanwijzing van de brandweer rookmelders en brandmelders. Zo kon de veiligheid van bewoners van het pand en daarmee de omgeving gegarandeerd worden. Deze bewoners hadden niet het hele pand in gebruik.

Overlast

Nadien vonden regelmatig controles plaats. Daaruit bleek dat in de loop van de tijd het gebruik van het pand is veranderd en geïntensiveerd. Meer mensen gebruikten het pand en de bewoners wisselden van samenstelling. In de omgeving is aangegeven dat overlast werd ervaren. Gisteren is daarom in het gemeentelijk veiligheidsoverleg besloten om vandaag gezamenlijk - met gemeente, brandweer en omgevingsdienst en in samenwerking met de politie - een controle uit te voeren.

Onderlinge relatie onduidelijk

Tijdens de controle bleek dat de veiligheid van de bewoners van het pand en daarmee de omgeving niet meer gegarandeerd kan worden. Er zijn meer ruimten in gebruik, vluchtdeuren zijn afgesloten en rookmelders verwijderd. Ook is de onderlinge relatie tussen de huidige bewoners onduidelijk. Dat maakt de situatie brandgevaarlijk en dus onveilig. Daarom is aan het begin van de middag aan de bewoners aangegeven dat zij het pand moeten verlaten. Zij kregen enkele uren de tijd om spullen te pakken. In een later stadium worden de bewoners in de gelegenheid gesteld laatste spullen op te halen.

In de middag is geconstateerd dat de bewoners inderdaad het pand rustig hebben verlaten. Het pand is nu afgesloten en de deuren zijn dichtgeschroefd. Met de politie is afgesproken dat zij in hun reguliere surveillance een oogje in het zeil houden. 

Meer berichten