Afbeelding
Foto: pr.

Wees alert op inbrekers in deze donkere feestmaand

Politie Regio

Regio • Heeft u wel eens kritisch naar uw eigen woning gekeken om te zien of die aantrekkelijk is voor inbrekers? Het is al jaren zo dat er in de donkere wintermaanden meer inbraken gepleegd worden dan in de zomermaanden. Hoewel een inbraak nooit 100 procent te voorkomen is, kunt u met een aantal eenvoudige tips de kans om slachtoffer te worden aanzienlijk verkleinen.


De manier waarop inbrekers binnenkomen, is heel divers. En niet tegen alles kunt u als bewoner iets doen. Maar het is in regelmatig ook zo dat gelegenheid de dief creëert. Een inbreker kiest waarschijnlijk sneller voor een donkere woning dan eentje waar het erop lijkt dat de bewoners thuis zijn. Als dan bijvoorbeeld ook nog eens uw voordeur niet op slot is, kan het voor een handige inbreker heel eenvoudig zijn om snel en ongezien binnen te komen.Wat kunt u zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen? 

Sluit om te beginnen altijd uw deuren met slot en sleutel af, ook als u maar heel even weg bent voor een paar snelle boodschappen. Nu het vroeg donker is, is het vaak goed te zien wanneer bewoners (nog) niet thuis zijn omdat er geen licht brandt. U kunt met een paar eenvoudige tijdschakelaars – al voor een paar euro te koop- eenvoudig de indruk wekken dat u gewoon thuis bent. Dit soort eenvoudige maatregelen zorgen ervoor dat een inbreker zich twee keer bedenkt voordat hij bij uw huis een poging waagt.

Hieronder nog een paar eenvoudige tips:

  • Laat buren weten dat u op vakantie bent en vraag hen een oogje in het zeil te houden
  • Instaleer een slimme deurbel (ring ed), die beelden maakt wanneer er iemand voor de deur staat.
  • Laat rond het huis geen goederen slingeren die het de inbreker makkelijker maken om binnen te komen. Denk hierbij aan een vuilcontainer die onder het raam staat
  • Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen.

Vergeet ook uw schuur niet/ Er worden regelmatig fietsen, e-bikes en gereedschap gestolen uit schuurtjes die niet op slot zijn en waar een dief door een openstaande schuttingdeur zó via de brandgang de tuin in kon wandelen.Verdachte omstandigheden? Bel 112

Ziet u iets verdachts in de buurt? Vreemde figuren die rondhangen en interesse lijken te hebben in de woningen of geparkeerde auto’s bijvoorbeeld. Een busje wat langzaam rondrijdt, maar geen bestelling af komt leveren. Aarzel dan niet en bel direct 112.

Meer tips om inbraak te voorkomen zijn te vinden op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html.

Uit de krant