Logo deteylinger.nl
| Foto: pr.
| Foto: pr.
Politiek

Alarmbellen rinkelen in commissie over jeugdzorg

  Politiek

Teylingen • 's Heeren Loo in Noordwijk heeft voor december een stop afgekondigd voor de opvang van jongeren met een zorgvraag. Het budget is op. Het verontrustte de raadscommissie Welzijn die vorige week bijeenkwam. Wethouder Arno van Kempen gaat de zorg van politiek Teylingen in de regio inbrengen.

Door Nico Kuyt

Vanwege de dringendheid verzocht de fractie van Trilokaal het onderwerp vorige week aan de agenda toe te voegen. Onder de fracties gingen de alarmbellen voluit rinkelen, zoals door het CDA werd aangegeven. Er ging hier duidelijk iets mis. Volgens de PvdA zijn er meer organisaties die geen jeugdigen meer opnemen omdat de gemeenten niet voldoende betalen. En naar de mening van de ChristenUnie moest de mag niet gedreven worden door de kosten, maar moet de kwaliteit bovenaan staan. In de tussentijd mag de jeugd geen zorg worden onthouden.

Prioriteit

Wethouder Arno van Kempen gaf in een antwoord aan dat de regio met de hoogste prioriteit werkt aan maatregelen. Al maanden pakt een expertteam de grote problemen aan voor jeugdigen die echt spoedhulp nodig hebben. Maar het feit is nu eenmaal dat enorm gekort wordt op de jeugdzorg. En er wordt al 3 miljoen bijgeplust en daarnaast nog 7 miljoen voor 3 jaar uitgetrokken. Om alleen voor de Teylingse jongeren iets aparts te regelen, zoals in de commissie werd voorgesteld, daar voelde hij niet veel voor. De jeugdhulp wordt regionaal afgehandeld en via die structuur moet een antwoord komen, anders gaat het van de regen in de drup. De berekening van de contracten kan ook niet ter discussie worden gesteld, want deze voor 2017 tot en met 2019 zijn al in een vergevorderd stadium.

Zorg overbrengen

Het antwoord nam de zorg in de commissie niet weg. De alarmbellen bleven rinkelen. Woorden klonken er als 'het wordt nu een puinhoop', 'dit kan zo niet langer', 'ze vallen tussen wal en schip' en 'zorgen dat dit pertinent niet gaat gebeuren'. De wethouder gaat de zorg van de commissie in de regio overbrengen. Hij ondersteunt volmondig dat iedereen die zorg nodig heeft, die ook gaat krijgen. Ook zal hij op verzoek van het CDA onderzoeken of er al voldoende wordt geïnnoveerd bij de aanbieders.

Meer berichten