Logo deteylinger.nl
| Foto: pr. /www.ligplaats.net
| Foto: pr. /www.ligplaats.net
Warmond

Beheer jachthaven Zijldijk naar watersportvereniging

  Politiek

Warmond • De gemeente is van plan om vanaf april de haven aan de Zijldijk tegenover het scoutingeiland te verhuren aan de watersportvereniging Maritiem Teylingen. Daarmee wordt het huidige, enigszins rommelige beheer, toezicht en handhaving op die plek opgelost.

Door Nico Kuyt

De gemeente heeft enkele jaren geleden het bezit van de 30 ligplaatsen met kade overgenomen van de provincie. Een exploitant heeft het een tijdje beheerd, maar dat bleek geen definitieve oplossing. Maar die blijkt zich nu aan te bieden. Al meer dan tien jaar is de gemeente in gesprek met de watersportvereniging Maritiem Teylingen. Eerder droeg het de naam watersportvereniging Noordwijk en was ook in de buurgemeente gevestigd, maar moest daar weg vanwege de bouw van een woonwijk.

Veel van de schepen liggen nu verspreid in de omliggende wateren van Teylingen en zo'n vijftien boten aan een steiger in de Leidsevaart. De vereniging wenst een haven in Teylingen en had eerst het oog geworpen op het stukje bos langs de Leidsevaart nabij Noordwijkerhoek. Daar komt nu de rotonde van de Noordelijke Randweg.

Vervolgens leefde bij de vereniging het plan voor een haven bij de molen 'Hoop doet leven' in de Elsgeesterpolder, maar ook die hoop zonk. De vereniging hield dapper vol en wil nu de haven huren nabij de Boterhuismolen 'De volharding' aan de Zijldijk.

Geen beheer

De gemeente ziet die huurovereenkomst voor kade en water wel zitten. Het ontbreken van het beheer heeft gezorgd dat een aantal ligplaatsen illegaal is ingenomen en er vervolgens ook lang liggen. Verder zijn de schepen in het buitengebied kwetsbaar voor inbraak en vandalisme. Voor de gemeente betekent het dat Teylingen een watervereniging rijker is en tegelijk het probleem van het beheer, toezicht en handhaving oplost en zo de gemeente ook geen geld meer kost. Het contract loopt over een periode van 20 jaar, zodat de vereniging zelf kan investeren in allerlei voorzieningen om te komen tot een mooie verenigingshaven. Een bijkomstigheid is dat de gemeente 10.000 euro per jaar aan huur ontvangt.

Om het contract te kunnen tekenen moet Maritiem Teylingen nog eerst haar statuten wijzigen waarvoor een algemene ledenvergadering nodig is. Die wordt in april gehouden. Als alles volgens plan verloopt heeft de vereniging dan eindelijk een haven in Teylingen gevonden.

Meer berichten