Logo deteylinger.nl
Bij de panelen bloeiden geanimeerde gesprekken op onder de bezoekers over het plan voor de bebouwing van de gemeentewerf. | Foto: Nico Kuyt
Bij de panelen bloeiden geanimeerde gesprekken op onder de bezoekers over het plan voor de bebouwing van de gemeentewerf. | Foto: Nico Kuyt
Warmond

Veel belangstelling voor bouwplan gemeentewerf

  Politiek

Warmond • De gemeente hield vorige week in het Trefpunt een inloopavond over het voorontwerp bestemmingsplan die de ontwikkeling mogelijk moet maken van woningen op de voormalige gemeentewerf aan de Van den Woudestraat 1a.

Door Nico Kuyt

Door ligging nabij een spoorlijn, brandweerkazerne en gehinderd door een ongemakkelijke driehoekige vorm is het moeilijk om op de voormalige gemeentewerf woningen te realiseren. Maar het is, na wat passen, proppen en het doen met wat minder woningen, gelukt een plan op te stellen voor in totaal 25 eengezinswoningen in drie rijen. Daarin komen 12 sociale huurwoningen en 13 koopwoningen, allemaal gerealiseerd door bouwer H&B. De sociale huur schaart zich straks onder de vleugels van de woningstichting Warmunda, de overige woningen gaan in de verkoop. Er is gekozen voor een maximale goothoogte van 6,5 meter en een bouwhoogte van 10,5. Met 45 parkeerplaatsen voldoet het aan de parkeernorm. Voor de variatie speelt de ontwerper met enige kleuren en een deel van de woningen krijgt een opbouw van kunststof elementen die op planken lijken. Er zijn drie typen aan woningen voorzien die een verschillende breedte en prijsklasse hebben. Voor de voetganger en fiets komen er twee bruggetjes, eentje naar de Ganzenwei en de ander naar het Spoorpad. Bij de laatste komt ook een natuurlijke speelplek voor het jonge kroost. De ontsluiting van het wijkje loopt via de Van den Woudestraat, maar in een extra toegang voor de nooddiensten is voorzien. Overigens blijft op het terrein de brandweerkazerne, maar voor de oefeningen zoekt de gemeente een andere locatie in de directe omgeving. Als extra ontsluiting voor de brandweerwagen is richting de Van den Woudestraat een extra strook gereserveerd, zodat deze ongehinderd van het wijkverkeer zich naar een brand kan spoeden.

Voorrang

Er zijn in Warmond weinig plekken waar nieuwe huizen gebouwd kunnen worden. Met de 12 sociale woningen wordt op dit stukje gemeentegrond voor bijna 50 procent aan sociaal gebouwd. Zes van deze huurhuizen worden toegewezen aan ´drie of meer gezinshuishoudens´ met een maximum inkomen van 30.000 euro en onder AOW-leeftijd, want daaraan blijkt behoefte. Zo wordt de vergrijzing van Warmond bestreden en hoeven zij niet uit het dorp weg te trekken om een woning te vinden. Daarnaast geldt dat voor 13 woningen in de eerste maand van de verkoop de Warmonders voorrang krijgen.

Historische naam

Het plan kreeg de naam 'Zwanendrift'. De naam verwijst naar het voormalige kasteel 'Endepoel' dat daar in de buurt aan de Endepoellaan eens heeft gelegen. Het is een wat onbekend kasteel, het heeft ook een kort bestaan gehad, namelijk de periode van circa 1300 tot ongeveer 1500. Het raakte dus al snel in verval. Maar toen het slot nog in glorie schitterde, verwierf de kasteelheer van de vorst het recht om zwanen te houden en te verhandelen, wat zwanendrift wordt genoemd.

Het streven is om het definitieve bestemmingsplan in het voorjaar van 2017 door de gemeenteraad te krijgen. Op zijn vroegst kan H&B medio 2017 starten met de werkzaamheden, die ongeveer een jaar gaan duren, maar een vertraging in deze planning is natuurlijk altijd nog mogelijk. In het Trefpunt klonken over het algemeen positieve geluiden over het plan. De opzet werd mooi gevonden, maar met name dat er gebouwd wordt voor het huisvesten van Warmondse doelgroepen die nu moeilijk een woning in het eigen dorp kunnen vinden, vond waardering. Er hebben zich inmiddels al gesprekken plaatsgevonden met enkele directe omwonenden en een dikke groenstrook gaat voor hen zorgen voor het behoud van privacy en een bosachtig uitzicht.

Meer berichten