Logo deteylinger.nl
De burgemeesters plaatsen de drie kernwaarden van HLT -verbindend, krachtig en inventief- op de taart. | Foto: Willem Krol
De burgemeesters plaatsen de drie kernwaarden van HLT -verbindend, krachtig en inventief- op de taart. | Foto: Willem Krol
Politiek

HLTsamen in één organisatie

  Politiek

Teylingen • Na ruim anderhalf jaar voorbereiding ging op maandag 2 januari de ambtelijke fusie in tussen Hillegom, Lisse en Teylingen. HLTsamen is een werkorganisatie die op de achtergrond samenwerkt in de drie gemeenten. Voor inwoners verandert er niet veel: de besluitvorming blijft lokaal, maar de uitvoering wordt gedaan door de werkorganisatie HLT. De drie colleges kwamen in Lisse bijeen voor de start.

"We hebben vanmorgen op het gemeentehuis in Hillegom al beschuit met muisjes gegeten voor de 'geboorte' van HLTsamen. Normaal eet je dan of roze óf blauwe muisjes, maar wij hebben ze gemixt, want HLT is eigenlijk een soort drieling," grapt Arie van Erk, burgemeester van Hillegom, tegen de aanwezigen. Van Erk is ook de eerste voorzitter van het bestuur van HLTsamen.

Kosten verlagen

In juni 2015 besloten de gemeenteraden van de drie gemeenten tot een ambtelijke samenvoeging. In maart 2016 keurden de drie gemeenteraden de ambtelijke fusie goed. De werkorganisatie HLTsamen heeft als doelstelling om de dienstverlening verder te versterken en de kosten te verlagen, in 2019 met zo'n 5 procent. Ook willen Hillegom, Lisse en Teylingen door de samenvoeging van ambtenaren zorgen dat ze minder kwetsbaar zijn en tegelijkertijd ook meer kennis in huis hebben. Daarnaast is de fusie ook strategisch voor de positie in de regio, benadrukt Evert Jan Nieuwenhuis, wethouder in Lisse. "We kunnen daardoor krachtiger naar buiten treden en kunnen bij tafels aanschuiven waar we anders als individuele gemeenten niet aan zaten."

Gemeentehuizen blijven open

De gemeenten betalen in 2017 gezamenlijk 36,7 miljoen, waarvan Teylingen -als grootste gemeente- 17,3 miljoen bijdraagt. In de drie jaren die volgen is de bijdrage steeds lager, met in 2020 een begrote bijdrage van 16,2 miljoen. Het grootste deel, in 2017 ruim 26 miljoen, is bestemd voor personeelskosten. In de nieuwe organisatie werken 470 ambtenaren. De meesten waren eerder al in dienst van de drie onafhankelijke gemeenten en zijn herplaatst in HLTsamen. De ambtenaren zijn verdeeld over de gemeentehuizen, waaronder het Bestuurscentrum in Voorhout en het Gemeentekantoor in Sassenheim.

Er is daarnaast voor 2017 in totaal 1,2 miljoen euro gereserveerd voor investeringen die in de nieuwe organisatie gedaan moeten worden. In 2018 staat een investering van 400.000 euro op de rol voor Burgerzaken. Dat bedrag wordt ingezet voor aanpassingen door de nieuwe wet Basisregistratie Personen (BRP), die in 2017/2018 wordt ingevoerd. Daarnaast is het bedrag nodig om de burgerzaken modules aan te schaffen. Deze bedragen stonden in de drie afzonderlijke begrotingen en zijn overgezet en samengevoegd in de HLT begroting.

Achter de schermen

Het is de bedoeling dat er voor de in totaal 80.000 inwoners van de vijf dorpen weinig tot niets verandert door de ambtelijke fusie, zegt Juul Covers, gemeentesecretaris in Teylingen, en ook lid van de directie van HLTsamen. "Er is de afgelopen periode achter de schermen veel werk verzet, maar als het goed is, hebben inwoners er nauwelijks iets van gemerkt." Nieuwenhuis: "We hopen dat het op alle vlakken zo gaat. En dat als ze wel wat merken, dat het gaat om bijvoorbeeld de dienstverlening die sneller of beter gaat".

De afdeling Burgerzaken, voor onder andere paspoorten en rijbewijzen, blijft in iedere gemeente gevestigd. Ook behouden Hillegom, Lisse en Teylingen hun eigen burgemeesters, colleges en gemeenteraden. HLTsamen voert alleen uit en heeft een bestuur en directie. De directie bestaat uit de drie gemeentesecretarissen van de gemeenten. Arie van Erk is het komende jaar de voorzitter van het bestuur van de werkorganisatie HLT. In 2018 neemt burgemeester Lies Spruit die functie over, in 2019 gevolgd door haar collega, burgemeester Carla Breuer uit Teylingen. In dat jaar is ook de eerste grote evaluatie van de ambtelijke fusie, nadat er tussentijds wel al intern bij HLT geëvalueerd wordt. Daarvoor is een speciale monitor ontwikkeld.

Meer berichten