Logo deteylinger.nl
| Foto: archief / Piet van Kampen
| Foto: archief / Piet van Kampen
Teylingen

Halvering vuurwerkschade in de nieuwjaarsnacht

  Politiek

Teylingen • Vanuit de vuurwerkvrije zones zijn geen meldingen bij de politie ingekomen van het afschieten van vuurwerk. Dat betekent evenwel niet dat er geen verdwaald rotje in deze gebieden kan zijn afgestoken, zo geeft burgemeester Carla Breuer aan. Een evaluatie loopt nog.

Door Nico Kuyt

Het is voor het eerst dat in de gemeente vuurwerkvrije zones zijn ingesteld rond met name gebouwen met senioren en dieren. De nadere analyse moet nog plaatsvinden, maar het lijkt succes te hebben gehad. Vooraf is er veel ruchtbaarheid aan gegeven. Zo hebben alle bewoners een brief gekregen en is een bericht in de krant en op sociale media verschenen.

Zones helder

De evaluatie loopt nog, maar er is in de nieuwjaarsnacht geen melding rond deze gebieden ingekomen bij de politie. Dat wil niet zeggen dat daar niet iets is afgestoken, maar dat zal nog blijken in een evaluatie later dit jaar. In ieder geval is het duidelijk dat de zones meer helder moeten worden aangegeven. De gekozen tekst op het straatmeubilair was niet goed te lezen. Er was niet gekozen voor borden, omdat die net als vorig jaar 'de lucht in zouden zijn gegaan', maar aan een betere vermelding wordt gedacht, aldus de burgemeester.

Minder schade

Er zijn overigens overal in de gemeente op 31 december allerlei interventies gepleegd om de schade aan gemeentelijke objecten te verminderen. En dat is gelukt. Er hebben zich nieuwjaarsnacht 10 incidenten voorgedaan, in plaats van de 18 het jaar ervoor. Er was slechts één melding aan de politie over een dame die door een dier aangevallen was. De schade voor de gemeente, waarvan iedere euro uiteraard nog steeds teveel is, is dit jaar gehalveerd op zo'n 7.500 euro tegenover rond de 15.613 euro vorig jaar. Daarbij is nog niet 1.000 euro aan manuren opgeteld. 

"Er zijn extra maatregelen genomen, zoals hekken rond de school De Waaier in Warmond. Ons draaiboek en interventies hebben resultaat gehad. Het liefst zouden we de schade op nul euro hebben gehad, maar in ieder geval is er een daling", meldde de burgemeester. Over de juiste cijfers van de vuurwerkvrije zones krijgt initiatiefnemer D66-raadslid Rose Marie Keijzer later dit jaar nog een overzicht.

Meer berichten