Logo deteylinger.nl
| Foto: pr./pixabay.com
| Foto: pr./pixabay.com
Teylingen

Rondetafel voor beschut wonen voor licht verstandelijk beperkten

  Politiek

Teylingen • De gemeenteraad is het eens de inkoop van beschermd wonen voor Licht Verstandelijk Beperkten (LVB) voor de jaren 2017 en 2018 door de centrumgemeente Leiden met een werkbudget van rond 100.000 euro per jaar. Het is nog niet bekend hoeveel cliënten exact uit Teylingen komen, dus ook niet bekend hoeveel de totale kosten exact zullen zijn en een eventueel tekort bedraagt.

Door Nico Kuyt

Na de invoering van de Wmo 2015 is duidelijk geworden dat een deel van de doelgroep LVB tussen de Wmo en de Wet Langdurige Zorg (WLZ) viel. De groep bestaat uit meerderjarigen met een IQ tussen 50 en 85 met een beperkt sociaal aanpassingsvermogen en bijkomende problematiek. Zij hebben behoefte aan een beschermende woonomgeving waarbij toezicht en begeleiding aanwezig of in de nabijheid is. Deze beschutte woonomgeving is vaak tijdelijk nodig.

Kwetsbaar

"Deze kwetsbare groep viel tussen wal en schip. Uiteindelijk is de gemeente verantwoordelijk voor deze inwoners. Niet alle mensen in deze groep zijn in beeld, maar kunnen wel door de beperking sneller in problemen komen. Het is belangrijk de groep goed in beeld te krijgen, zodat we kunnen sturen", gaf Reny Wietsma (CDA) aan en stelde de wethouder voor om nog dit jaar een rondetafelbijeenkomst te organiseren met de professionals. Ook Anne Paardekooper (Trilokaal) onderschreef het belang hiervan.

Unaniem

Wethouder Arno van Kempen zegde toe zo snel mogelijk het aantal personen concreet te krijgen. Hij schaarde zich volledig achter het idee voor een rondetafel. De gemeenteraad kon vervolgens unaniem instemmen. Het is de bedoeling dat over twee jaar niet Leiden, maar de Intergemeentelijk Sociale Dienst (ISD) de inkoop gaat regelen. 

Meer berichten