Logo deteylinger.nl
Foto: Nico Kuyt
Sassenheim

Brede steun voor bewaakte fietsenstalling

  Politiek

Teylingen • In de raadscommissie Bestuur klonk vorige week brede instemming voor het realiseren van een bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim overdag van zeven tot zeven uur om de diefstal van fietsen tegen te gaan.

Door Nico Kuyt

De bedoeling is dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de bewaking op zich nemen. Dat wordt nog niet meteen verzorgd door de Maregroep. Deze organisatie wil eerst kijken hoe het loopt en een opleiding verzorgen aan het personeel. Het is dus nog afhankelijk van de aanbesteding wie het gaat uitvoeren, maar waarschijnlijk zal Biesieklette uit Den Haag vooralsnog dat op zich nemen. Twee personen gaan het bemensen, zodat er één kan rondlopen door de parkeergarage en bij de onbewaakte Warmondse zijde van het station voor een warm toezicht. Voor de veiligheid van de bewakers is er cameratoezicht aanwezig in de stalling. Die zal buiten de werkuren blijven functioneren en zo nu en dan uitgelezen worden door de politie, maar wanneer dat blijft geheim. De bewakers zullen tevens kleine reparaties kunnen uitvoeren en bijvoorbeeld fietslampjes verkopen.

Diefstal in avonduren

De raadscommissie kon zich vorige week in het algemeen vinden met de opzet. Wel vond met name de PvdA dat de bewaakte tijden wel wat meer mochten zijn, de fractie vreesde dat het dievengilde juist in de avonduren de fiets gaat stelen, maar de overige fracties meenden dat het een goed begin was en na een evaluatie altijd nog gekeken kan worden naar een aanpassing. Voor dat de beslissing in de raad valt wil het CDA nog even in de fractie bespreken welk besluit wordt genomen, daardoor gaat het als bespreekstuk naar de raadsagenda. De verwachting is dat het daar op een meerderheid kan rekenen.

Auto-inbraken

D66 stipte na een controle op het terrein nog aan dat de fietsen soms gebrekkige sloten hebben en meende dat van de inwoners verwacht mocht worden ook zelf afdoende maatregelen te nemen om diefstal tegen te gaan. De VVD vroeg naast de maatregelen tegen de diefstal van fietsen ook nog aandacht voor de inbraak in auto's op het parkeerterrein.

Meer berichten