Logo deteylinger.nl
De wethouders Economie uit de Duin- en Bollenstreek presenteren de Economische Agenda. | Foto: Nico Kuyt
De wethouders Economie uit de Duin- en Bollenstreek presenteren de Economische Agenda. | Foto: Nico Kuyt (Foto: Nico Kuyt)
Regio

Ruim vijf miljoen voor uitvoering Economische Agenda

  Politiek

regio • Na anderhalf jaar ligt er een concept van de Economische Agenda voor de Duin- en Bollenstreek. Het moet een impuls geven aan de economie van de streek, want die scoort niet erg hoog op de landelijke ranglijst. Vorige week presenteerden de B&W's van Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom het stuk. In oktober en november nemen de gemeenteraden een besluit.

Door Nico Kuyt

De gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs hebben samen elf groepen met projecten opgesteld voor de komende vier jaar. De wethouders Economie presenteerden op woensdag 27 september de Economische Agenda (op de foto): Bas Brekelmans (Teylingen), Cees Ruigrok (Lisse), Henri de Jong (Noordwijkerhout), Jeroen Verheijen (Hillegom), Pieter-Jan Barnhoorn (Noordwijk).

Een van de groepen richt zich op het meer aantrekkelijk maken van bloemen en bollen voor de toerist door jaarronde evenementen, verbreding van de doelgroep en marketing. Het verplaatsen van de jaarlijkse bloembollenmarkt in Keukenhof naar een dorpskern. En pop-up borden in de streek met uitleg over de bloementeelt. Voor de waterrecreatie kan het sloepennetwerk beter, bijvoorbeeld door meerdere verbindingen tussen Ringvaart en Trekvaart. Ook een vaarnetwerk met stad, strand, plassen en bollen. En tevens willen de gemeenten kijken naar de meerwaarde voor de streek van een zeejachthaven in Katwijk. Die gemeente doet niet voluit mee met de Economische Agenda, maar alleen met de projecten die voor haar interessant zijn. Voor een versnelling van de herstructurering van het bollenlandschap door de Greenport zijn enkele projecten opgenomen. Daarnaast staat op de lijst ook de Flower Science, met een kenniscentrum en een lobbyprogramma.

Tech sector

Een project is een Space Tech Campus met bijvoorbeeld een innovatiefonds voor startende bedrijven. Daarnaast het plan voor een Unmanned Valley op het voormalige Vliegveld Valkenburg, een test- en ontwikkelcenter op het gebied van drones en andere onbemande toepassingen.

Ook voor sport, voeding en wellness zijn projecten bedacht. Zo moet de streek weer een kuuroord worden. Rond de sport is gedacht aan een vierdaagse door de Duin- en Bollenstreek en extra sportroutes. Voor de gastronomie worden aan de naam Tuin van Holland menu's, het verbeteren van de afzet van lokale producten en lesprogramma's voor scholen verknoopt. En verder een aanpak van het gezond gewicht voor jongeren.

Regiomarketing en ondernemershuis

De agenda kijkt ook naar regiomarketing en een Ondernemershuis. Als laatste is een punt het beter verbinden van kennis, onderwijs, onderzoek en ondernemerschap, zoals het ondersteunen van initiatieven vanuit onderwijs en ondernemers, het opzetten van een sectoroverstijgende banenmarkt en een kennismakingsprogramma voor het onderwijs aan bedrijven en sectoren.

De financiering is geraamd op 5,7 miljoen euro. Daarvan moet minimaal bijna een miljoen komen van anderen, zoals het bedrijfsleven. De Unmanned Valley zit hier niet in, dat wordt bekostigd door Katwijk.

Raadscommissies

Het Uitvoeringsprogramma wordt de komende maand in de raadscommissies van de verschillende gemeenten behandeld: op 10 oktober in Noordwijk, op 11 oktober in Teylingen, op 12 oktober in Lisse, op 25 oktober in Hillegom en Noordwijkerhout.

Reageer als eerste
Meer berichten